F. T.

Ieri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat publicităţii lista posturilor vacante la curțile de apel, tribunalele și judecătoriile din țară, la nivel naţional înregistrându-se un deficit de 30 de magistrați.
Ca și în anii trecuți, două dintre instanțele din județ – Judecătoria Ploiești și Tribunalul Prahova – deși înregistrează un volum mare de dosare nou- intrate, se situează în topul instanțelor cu cel mai ridicat deficit de judecători. Astfel, la începutul acestei luni, la Tribunalul Prahova, din totalul celor 42 de posturi prevăzute în schemă erau ocupate efectiv numai 36, această instanță continuând “tradiția” crizei de judecători, resimțită din urmă cu șapte ani.
Nici la Judecătoria Ploiești situația nu este mai roz, la data de 4 august a.c., din totalul de 41 de posturi prevăzute fiind acoperite doar 36. Reamintim că ambele instanţe au figurat, în “Raportul pentru justiție pe anul 2014”, în topul instanțelor care, din cauza numărului redus de judecători, au înregistrat volum ridicat de cauze, în amintitul document oficial al CSM fiind folosit termenul “excesiv”.
Celelalte instanțe din județ – Câmpina, Mizil, Sinaia – au schema de judecători completă sau, în cel mai rău caz – cu minus un magistrat (Vălenii de Munte). Tot minus un judecător se înregistra, la începutul lunii august, și la Curtea de Apel Ploiești (53 de posturi prevăzute, 52 ocupate), dar, la această instanță, numărul de cauze – cel puțin în primul semestru al acestui an – a fost în scădere.