Are o adâncime de 7,3 metri, iar localnicii îl numesc Lacul fără Fund. În jurul acestui lac din masivul Şureanu s-au ţesut de-a lungul vremii o mulţime de poveşti şi legende.

Iezerul Şureanu sau „Lacul fără fund” cum mai este el denumit de localnici, se află chiar la baza masivului Șureanu, în județul Alba. El adăposteşte plante rare, fapt ce i-a conferit statutul de rezervaţie botanică, dar totodată este considerat cel mai frumos lac glaciar din ţară, aflându-se într-un cadru natural ce-ţi taie răsuflarea. Mai mult, sub razele soarelui luciul verzui al apei oferă un peisaj de-o splendoare rar întâlnită.

Iezerul Şureanu se găsește pe treapta inferioară a circului glaciar din estul Vârfului Şureanu, la altitudinea de 1.840 de metri. Lacul, de 100 de metri lungime şi 60 de metri lăţime, este adânc de 7,3 metri. Iezerul Şureanu se situează într-un peisaj pitoresc minunat, cu un relief spectaculos şi este înconjurat de jnepeni. Dacă treceţi prin zonă, trebuie să reţineţi că înotul este interzis.

Claritatea apei creează impresia unei adâncimi mici, însă în realitate, apa este adâncă încă de la mal şi foarte de rece. Cât despre legenda sa, că n-ar avea fund, localnicii spun: „Oooo, păi din moși, strămoși s-a auzit așa. Au zis că n-are fund. Așa se aude și acum, că n-are fund și cică un cioban a scăpat o bâtâ în lac și a găsit-o pe mare. Aventuri de alea, de nu știe nimeni de ele!”.

Accesul la Iezerul Şureanu se face de pe DN 67 C, ce trece prin Şugag şi continuă pe DJ 704, pe partea dreaptă a lacului Oaşa, pe lângă Mănăstirea Oaşa şi Poarta Raiului. Din Sebeş sunt 84 km, ce pot fi parcurşi în aproximativ două ore.