Firme româneşti au expus la Salonul de confecţii de la Paris

În perioada 16-18 septembrie 2014, la Paris a avut loc ediţia de toamnă a Salonului „ZOOM BY FATEX”, la care au fost prezente şi 20 de firme româneşti din domeniul confecţiilor şi al accesoriilor. Standul României, organizat cu sprijinul Ministerului Economiei în parteneriat cu Federaţia patronală de profil-REPAIUS, a inclus o diversitate de modele de confecţii pentru bărbaţi, femei şi copii, precum şi tricotaje realizate mecanic sau manual. Reprezentanţii firmelor româneşti prezente la această expoziţie au avut o serie de întâlniri de lucru cu oficialităţi franceze, creându-se astfel premisele creşterii exporturilor pe această piaţă tradiţională din UE.
La salonul amintit – unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Europa – au participat 134 de expozanţi din 12 ţări.

Diminuarea TVA la pâine a permis creşterea numărului angajaţilor legal

Efectele reducerii TVA la pâine, de la 24 la 9 la sută, începând cu data de 1 septembrie 2013, se văd şi prin creşterea numărului salariaţilor din acest sector, înregistraţi cu carte de muncă, dar şi prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, consideră
Aurel Popescu, preşedintele Patronatului român din industria de morărit şi panificaţie-ROMPAN. „De la circa 5.000 de firme am ajuns, astăzi, la 4.570 înregistrate la Autoritatea Veterinară, pentru că mulţi dintre cei care făceau evaziune fiscală s-au mutat, între timp, în alte sectoare, deoarece aici nu a mai mers. În schimb, a crescut numărul salariaţilor înregistraţi cu carte de muncă, respectiv cu vreo 7.000, ceea ce are un impact pozitiv în piaţă. O altă latură importantă este legată de insolvenţe şi falimente. Sigur că este loc de mai bine, dar este important că nu am mai înregistrat falimente şi insolvenţe în sectorul de morărit şi panificaţie”.
În industria de morărit şi panificaţie lucrează circa 80.000 de salariaţi, mai mult de jumătate din toată industria alimentară, unde sunt în jur de 150.000 de angajaţi, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii.

Infrastructura secundară de irigaţii, reabilitată până în 2016

Procesul de refacere a infrastructurii secundare de irigaţii va fi încheiat în 2016, iar suma alocată în acest scop se ridică la 500 milioane de euro, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. „Au fost semnate deja contracte în valoare de 130 milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigaţii. De asemenea, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost alocate, în acelaşi scop, 370 milioane de euro”. Potrivit acestuia, peste 100 de organizaţii din acest sistem din diverse judeţe ale ţării au semnat, până acum, contracte pentru refacerea sistemului secundar de irigaţii, fiecare dintre acestea primind câte un milion de euro, fonduri sută la sută nerambursabile.