Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) precizează, într-o adresă trimisă Federaţiei Române de Ciclism, că şedinţa din 12 noiembrie a Consiliului de Administraţie al forului, în care s-a decis demiterea preşedintelui Eduard-Carol Novak, a fost nestatutară.
“Referitor la şedinţa Consiliului de Administraţie al Federaţiei al Federaţiei Române de Ciclism din data de 12 noiembrie 2013, urmare a analizei efectuate, vă comunicăm următoarele: – în conformitate cu prevederile art. 66, alin.27) din Statutul federaţiei «Consiliul de Administraţie de întruneşte, de regulă, trimestrial, sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui» – potrivit dispoziţiilor art. 65, alin.1) din Statutul federaţiei, «Consiliul de Administraţie este statutar constituit în prezenţa a jumătate plus unu din totalul membrilor săi». Dat fiind faptul că şedinţa CA din data de 12 noiembrie nu a fost convocată de preşedintele federaţiei şi au fost prezenţi numai cinci membri din totalul de nouă, vă facem cunoscut că, din punctul de vedere al Ministerului Tineretului şi Sportului, această şedinţă a Consiliului de Administraţie al FR Ciclism a fost nestatutară şi pe cale de consecinţă hotărârile adoptate sunt nule, inclusiv convocarea Adunării Generale Extraordinare în data de 5 decembrie”, se arată în adresa MTS, semnată de secretarul de stat Carmen Tocală.
După reuniunea din data de 12 noiembrie, Consiliul de Administraţie al FR Ciclism a precizat, în comunicatul în care a anunţat demiterea preşedintelui Eduard-Carol Novak, că la şedinţă au participat şase din cei nouă membri, nu cinci, aşa cum a menţionat MTS în adresa de acum. Eduard-Carol Novak a fost demis de Consiliul de Administraţie al forului, în urma încălcărilor Statutului şi Regulamentului de Organizare ale FRC. “Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Ciclism, întrunit statutar în şedinţă, cu participarea a şase din nouă membri, în data de 12 noiembrie 2013, la sediul FRC, luând act de Raportul Comisiei de disciplină, a hotărât demiterea domnului Carol Eduard Novak din funcţia de preşedinte al FRC, în urma încălcărilor grave ale Statutului şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare ale FRC”, a anunţat CA al FR Ciclism după şedinţa din 12 noiembrie.
Consiliul de Administraţie a decis, tot la 12 noiembrie, convocarea Adunării Generale Extraordinare de alegeri a Federaţiei Române de Ciclism în data de 5 decembrie şi numirea în funcţia de antrenor federal a lui Lucian Hugeanu, post care era vacant după demisia lui Sorin Cristian Ungur.
Joi, Consiliul de Administraţie al FR de Ciclism a anunţat, într-un comunicat, că va face plângere penală împotriva lui Eduard Novak, acuzându-l pe acesta că, împreună cu mai multe persoane, a pătruns cu forţa în birourile federaţiei, în perioada 26-28 noiembrie.
Novak spune că a făcut plângeri penale împotriva secretarului general şi trezorierului FR Ciclism.
“Nu ştiu să mă pronunţ în decizia şi gândirea unor persoane care nu vor să recunoască situaţia actuală a federaţiei. Domnul Selejan şi Bogdan sunt suspendaţi din funcţiile lor şi nu au nicio treabă cu federaţia din data de 25 noiembrie. Ei încearcă să inducă cele zece cluburi de stat care sunt de partea lor, vor să facă o Adunare Generală Extraordinară”, a spus Novak.
Eduard-Carol Novak a afirmat că împotriva lui Selejan şi Floareş a făcut plângeri penale pentru delapidare, evaziune fiscală şi abuz în serviciu. “Sunt oamenii de pe vremea fostului preşedinte, iar din 15 martie şi până acum nu au reuşit să îmi dea niciun act al federaţiei, iar lucrurile au generat astfel că a trebuit să facem plângere penală pentru abuz în serviciu, delapidare, evaziune fiscală că nu au plătit dările angajaţilor la stat. Din 2006 până acum sunt depuse numai opt declaraţii. Noi o să avem o grămadă de datorii către stat, dar le vor achita”, a completat Novak.
Campionul paralimpic de la Londra a menţionat că joi seară a primit din partea MTS o adresă prin care se dovedeşte că demiterea sa din 12 noiembrie a fost făcută fără respectarea statutelor federaţiei. “Astă seară am primit confirmarea din partea MTS că şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 12 noiembrie a fost nulă, nu a îndeplinit condiţiile statutare, astfel încât nici Adunarea Generală Extraordinară nu va avea niciun efect. Din punctul de vedere al MTS, eu sunt preşedintele Federaţiei Române de Ciclism”, a explicat Novak.
Potrivit lui Novak, alegerile din data de 5 decembrie nu vor avea loc, deoarece MTS a decis că demiterea sa nu a fost statutară. “Probabil că pe 5 decembrie o să vină oamenii la alegeri, dar nu o să fie delegat nimeni din partea MTS. Noi o să aşteptăm, nu o să stăm acasă, vom veni şi noi şi vom vedea ce o să iasă”, a conchis Novak.
Eduard-Carol Novak a povestit, din punctul său de vedere, modul în care au decurs lucrurile, marţi, când s-a prezentat la sediul MTS pentru arhivarea unor acte, precizând că înainte l-a anunţat pe Selejan că este suspendat din funcţie. “Pe 26, eu şi avocatul meu am intrat în sediul federaţiei, i-am adus la cunoştinţă domnului Selejan că este suspendat, dânsul a chemat paza de la MTS ca să ne dea afară, după care a chemat poliţia. Noi ne-am apucat să facem o triare a documentelor, să facem sigilarea acestora ca să le pregătim pentru control, iar seara am sigilat uşile şi ne-am mai ocupat două zile de asta. Am montat şi camere, totul este filmat. Nu am forţat intrarea şi nimic. Uşa era deschisă de federaţie”, a subliniat Novak.