Vineri, 13 septembrie 2013, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma a participat la manifestările dedicate aviatorului și inventatorului Aurel Vlaicu, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la moartea acestuia.

Festivitatea comemorării a avut loc la monumentul lui Aurel Vlaicu din comuna Bănești, în prezența secretarului de stat MApN, Otilia Sava și a unui număr impresionant de oameni veniți din toate colțurile țării. Nu au lipsit veterani ai aviației române, membri ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” si reprezentanți ai Forțelor Aeriene și ai ROMAERO București.

Festivitățile au inclus și dezvelirea unei plăci comemorative fixată pe o latură a monumentului lui Aurel Vlaicu pe care stă scris : „Cu dragoste şi recunoştinţă, în amintirea inginerului Aurel Vlaicu – genial inventator, constructor şi pilot de aeronave – locuitorii județului Prahova”.

În cadrul unei scurte alocuțiuni, președintele Mircea Cosma a anunţat că anul viitor, lângă monumentul lui Aurel Vlaicu de la Băneşti va fi construit Muzeul Aviaţiei Române, unde vor fi expuse avioanele Vlaicu I, Vlaicu II şi Vlaicu III. Totodată, a primit din partea primarului comunei Bănești, Gheorghe Stoica, titlul de Cetățean de Onoare al comunei Bănești “pentru înalta contribuție profesională și morală dovedită în exercitarea demnității de președinte al Consiliului Județean Prahova, pentru dăruirea și responsabilitatea față de viitorul comunei Bănești”.

Din partea președintelui Mircea Cosma au primit câte o distincție și câte o diplomă, secretarul de stat Otilia Sava, primarul comunei Bănești și primarul localității Binţinţi (județul Hunedoara – locul naşterii lui Aurel Vlaicu).

La finalul manifestației a avut loc o demonstrație aeriană, la care au participat Iacarii Acrobați si aviatori experimentați ai Aeroclubului Romaniei.