După o serie de piedici puse de către firmele care s-au jucat de-a contestaţiile, se pare că municipalitatea ploieşteană este lăsată să pună în aplicare cel mai amplu proiect de modernizare a liniilor de tramvai care a fost aprobat şi se va realiza cu fonduri de la Uniunea Europeană. Confirmarea a venit, ieri, chiar de la primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu.

“Primăria Ploieşti se află acum în procesul de evaluare a ofertelor depuse de către societăţile de construcţii care au participat la licitaţiile pentru reabilitarea liniilor de tramvai. Sperăm ca, până la sfârşitul lunii august, să fie adjudecate lucrările pentru realizarea acestor investiţii atât de aşteptate de ploieşteni”, ne-a declarat, ieri, primarul Iulian Bădescu, adăugând că ofertele pentru realizarea unui alt proiect important – Parcul municipal Vest – se vor deschide la jumătatea lunii august. Aşa cum v-am mai informat în alte ediţii ale ziarului nostru, deschiderea ofertelor firmelor care au participat la licitaţiile pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a liniilor de tramvai 101 şi 102 din Ploieşti a fost amânată din cauza faptului că o serie de societăţi au depus contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Abandonat de fostul primar, Andrei Volosevici, proiectul ce vizează creşterea mobilităţii transportului public din municipiu, prin reabilitarea traseelor tramvaielor 101 şi 102, a fost susţinut de actuala conducere a Primăriei Ploieşti, fiind inclus pe lista de investiţii din cadrul Polului naţional de Creştere Ploieşti-Prahova, beneficiind şi de finanţare europeană pentru punerea lui în practică. Vă reamintim că reabilitarea liniilor de tramvai în municipiul Ploieşti se va realiza în două etape pentru fiecare dintre cele două trasee 101 şi 102.
Lucrările pentru reabilitarea traseului tramvaiului 102 vor fi realizate în prima etapă pe “tronsonul Bucla Nord – intersecţia cu Bulevardul Republicii (4,55 kilometri, cu o valoare a proiectului de peste 62 de milioane de lei) şi Bulevardul Republicii – Vest (6,93 de kilometri, cu o valoare a investiţiei de peste 83 de milioane lei) în a doua etapă. În mod similar, lucrările pentru reabilitarea traseului tramvaiului 101 vor fi desfăşurate în două etape: prima cuprinde reabilitări pe 3,32 km de cale simplă de rulare şi lucrări aferente, în valoare de peste 35 de milioane de lei, iar a doua etapă presupune refacerea a încă 5,58 de kilometri de cale de rulare, cu peste 75 de milioane de lei. Proiectul ce vizează înlocuirea căii de rulare, refacerea tramei stradale, amenajarea de staţii cu peroane adaptate persoanelor cu dizabilităţi, elemente de semnalizare şi automatizare este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.
N. DUMITRESCU