* Firma care a castigat licitatia pentru ecologizarea zonei poluate – sanctionata cu 100.000 de lei

In vara anului trecut, batalul de depozitare a reziduurilor petroliere al fostei rafinarii „Steaua Romana” din Campina, cunoscut sub numele de „Lacul Pestelui”, urma sa intre intr-un amplu proces de ecologizare. Proiectul de reabilitare a terenului contaminat a fost lansat in urma cu aproximativ sase luni, insa, asa cum rezulta din informatiile furnizate de catre Garda Nationala de Mediu (GNM) – Comisariatul General, au aparut probleme privind protectia mediului inconjurator chiar in perioada de implementare.
Saptamana trecuta, comisarii de mediu au realizat un control pe amplasamentul fostei rafinarii „Steaua Romana” din Campina, acolo unde autoritatea locala a inceput anul trecut – prin intermediul societatii care a castigat licitatia pentru efectuarea lucrarilor de ecologizare– decontaminarea batalului de reziduuri petroliere.
Potrivit unui comunicat de presa emis de catre reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, in perimetrul respectiv, lucrarile de ecologizare sunt efectuate de SC Ecoplast Industries Group SRL, societate autorizata sa trateze si sa elimine deseurile periculoase si nepericuloase. „Cu ocazia acestui control, comisarii de mediu au constatat ca buletinul de analiza pentru deseul lichid rezultat in urma procesului tehnologic nu preciza locul de prelevare a probelor date spre analiza si incadrarea acestor probe ca deseu. De asemenea, s-a constatat ca din procesul de centrifugare nu rezulta apa sau apa uzata, asa cum este mentionat in actul de reglementare, respectiv autorizatia de mediu detinuta de SC Ecoplast Industries Group SRL. In urma verificarilor de pe teren, s-a ajuns la concluzia ca stocarea deseurilor periculoase solide rezultate din batal si de pe amplasament (deseuri plastice si textile, lemn etc.) nu se facea conform prevederilor legale, iar pe suprafetele din incinta punctului de lucru existau scurgeri petroliere, in urma spargerii unor furtune/conducte”, se arata in informatiile date publicitatii de catre GNM.
Potrivit aceleiasi surse, SC Ecoplast Industries Group SRL a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 100.000 de lei, conform legislatiei in vigoare, pentru faptul ca nu a notificat autoritatea de reglementare cu privire la elementele noi (eliminarea deseurilor lichide) care au aparut in procesul tehnologic pana la data eliberarii autorizatiei de mediu.
Ca masuri cu termen imediat, comisarii de mediu au impus societatii in cauza sa solicite revizuirea autorizatiei de mediu in vederea incadrarii conforme a fazei lichide rezultate in urma procesului tehnologic si gestionarea cantitatilor rezultate conform legislatiei in vigoare, respectiv luarea in evidenta a elementelor noi privind desfasurarea proiectului si activitatilor specifice.
Contractul de finantare pentru proiectul de reabilitare a sitului poluat istoric de la Campina – derulat prin Programul Operational Sectorial de Mediu si a carui valoare este de circa 10,2 milioane de lei – a fost semnat in luna ianuarie 2011, iar termenul initial de finalizare a acestuia era stabilit pentru 24 de luni. In prezent, a intervenit o decalare a perioadei de implementare, incheierea propriu-zisa a proiectului de decontaminare urmand sa aiba loc in luna martie 2014. Graficul de realizare a lucrarilor de decontaminare, insa, a fost stabilit pana in luna septembrie a acestui an, adica pana in toamna, in principiu, cand zona ar trebui sa fie libera de orice reziduu petrolier provenit din fostul batal.
Contactat telefonic, primarul municipiului Campina, Horia Tiseanu, ne-a declarat ca, intr-adevar, comisarii garzii de mediu au efectuat un control la situl „Lacul Pestelui”, dar ca nimic din ceea ce s-a discutat nu prevedea ca firma cu care Primaria Campina a incheiat contractul pentru ecologizare ar putea fi amendata cu o asemenea suma – 100.000 de lei. Tiseanu spune ca, de altfel, Garda de Mediu „ar trebui sa se ocupe cu alte probleme care sunt pe raza judetului Prahova” si sa nu mai caute „acul in carul cu fan”. Acesta a mai precizat ca, potrivit informatiilor sale, societatea amendata va contesta amenda primita.
Primarul municipiului Campina a mai declarat si ca s-a incheiat chiar si un contract de credit intern, de 8 milioane de lei, pentru finantarea acestui proiect de decontaminare, pentru sustinerea financiara a proiectului pana la rambursarea fondurilor de la UE.
V.STOICA