Daca poate cineva sa creada ca dl Traian Basescu a citit, la viata lui, doar carti de-ale lui Cartarescu, se inseala. Dl presedinte-jucator i-a citit si pe Cosbuc, si pe Caragiale, si pe marele Eminescu, despre care „s-a prins” ca respectivii mai scriau si… scrisori. Primul, cum se stie – “Scrisoare de la Muselim Selo”, al doilea – “O scrisoare pierduta”, iar poetul nostru national – nici mai mult, nici mai putin de cinci, numerotate! Si, daca marii nostri scriitori au scris si scrisori – nu doar…opere literare, de ce n-ar scrie si presedintele nostru macar o scrisorica pe care, ca sa vada toata lumea de ce este in stare, a inmanat-o el insusi, public, la o adunare recenta a mai-marilor Europei. Iar daca dl Basescu le-a scris ” in interesul Romaniei” mai marilor Europei si ai Occidentului, in general, cred ca ar fi bine ca si noi sa-i urmam exemplul si sa facem acelasi lucru pentru ca „adrisantii” sa inteleaga mai bine ce avem pe suflet. Si iata ce le-am spune:
„Mult iubitii si stimatii nostri indrumatori, inalti demnitari ai Europei si ai Occidentului,
Ne exprimam netarmurita fericire pentru ca voi sunteti cei mai de seama demnitari ai Occidentului si, in particular, ai batranului continent pe care, poate intamplator, ne aflam si noi, romanii. Suntem fericiti pentru ca ne iubiti atat de mult incat, nu de putine ori, luand de bune vorbele sefului statului nostru – si prietenul vostru – ne considerati, ca si el, „tigani imputiti” sau „gaozari”. Iar fericirea noastra este atat de mare incat… da afara ca laptele din oala pentru ca ne-ati primit in conclavul vostru select ca sa aveti… un cal de bataie. Ne-ati pus sa ne vindem tara, adica ce a avut ea mai bun – petrol, aur, industrie auto sau petrochimica, banci, ciment si tot fierul si otelul din fabrici si uzine. De aceea si sarim in sus de bucurie si dimineata, si la pranz, si seara.
Fericirea noastra, cea de-acum, din zile de decembrie 2012, poarta, inca, pecetea inconfundabila a sustinerii neconditionate pe care ati manifestat-o fata de presedintele nostru drag – Traian Basescu. Poporul roman, intr-un moment de libera si profunda cugetare, a vrut sa scape de el, dar interventia dv in treburile noastre ne-a ajutat, hotarator, sa nu ne acoperim de o rusine fara margini, numita destituirea sefului statului. Si chiar va suntem profund recunoscatori ca nu ne-ati mai deranjat sa discutam sensurile articolelor Constitutiei noastre si ale regulamentelor Camerelor parlamentare, dand crezare doar „trambitelor” Basescu-Macovei, care v-au „suflat” in urechi ca, la noi, in spatiul carpato-danubiano-pontic, s-a savarsit o lovitura de stat. De aici, probabil, si pretioasele indicatii pe care ni le-ati administrat – mai ales, cu privire la statul de drept – umilindu-ne si/sau calcand in picioare demnitatea romanilor.
Este foarte adevarat ca, mai de curand, nu ati mai luat in considerare vorbele prezidentiale rostite de acelasi – al dv – Traian Basescu care, in plina campanie electorala, ne-a tot indemnat cum sa votam si contura, cu gura pana la urechi, drumul spre Rusia si China pe care Romania s-ar fi angajat dupa alegeri. Va suntem, deci, recunoscatori atat pentru circumspectia manifestata, cat si pentru faptul ca ne-a mai venit inima la loc afland ca ne veti blagoslovi cu cateva avioane F-16 – pe care, in loc sa le aruncati la fier vechi, ni le vindeti noua – ca sa aparam granitele estice ale NATO.
Asadar, va multumim domnilor, din inima, pentru ca existati, si va asiguram de intreaga noastra consideratie!”.

Leon CHIRILA