Zilnic, peste 200 de ploiesteni trec pragul sediului Administratiei Serviciilor Sociale Comunitare (ASSC), in vederea depunerii actelor necesare obtinerii ajutoarelor pentru incalzirea cu gaze si lemne aferente sezonului rece 2011- 2012. In cazul ajutoarelor pentru agentul termic, actele sunt depuse de catre administratori si, ca atare, lucrurile sunt mult simplificate : nici coada nu este mare si nici timpul de asteptare. Insa, chiar daca sunt nevoiti sa stea cate doua-trei ore la coada in frig, ploiestenii nu se plang. Problemele, insa, apar atunci cand unii cetateni sunt nevoiti sa faca – chiar si de cateva ori – cale intoarsa catre casa, dosarele fiindu-le respinse pe motiv ca nu au toate copiile sau actele, cerute oricum in plus si contrar legislatiei in vigoare, de catre ASSC.
,,M-am invoit de la serviciu si am stat doua ore la coada ca sa depun solicitarea pentru ajutorul de caldura si cand am ajuns in biroul respectiv nu mi s-a primit dosarul pentru ca nu aveam si copiile de pe actele de identitate ale copiilor. Si asta in conditiile in care, culmea, pe hartiile afisate chiar de catre reprezentantii ASSC nu se specifica asa ceva. Scrie ca e nevoie doar de copie de pe actul de identitate. Asa ca eu am avut la mine copie doar de pe actul meu de identitate, nu si de pe ale celorlalti membri ai familiei. Nu mi se pare corect, este o bataie de joc’’, ne-a explicat Mihai Horia.
Intrebata despre asemenea situatii, Brandusa Constantin Pietraru, directorul ASSC, ne-a precizat: ,,Pana in prezent, avem inregistrate peste 2000 de cereri pentru subventia la gaze, unde de altfel sunt zilnic mai multi solicitanti, desi termenul final de depunere a actelor este pana aproape de sfarsitul lunii noiembrie. Ceea ce pot sa va spun este ca respectam legea si acceptam si persoanele care vin doar cu cererea si declaratia pe propria raspundere, insa le sugeram ca ar fi bine sa aduca si celelalte acte pentru o mai buna evidenta si pentru a ne usura munca in efectuarea anchetelor. De asemenea, e important ca declaratia sa fie completata corect, pentru ca sunt si situatii in care nu se intampla asa’’.
Din pacate, probleme legate de excesul de zel al angajatilor de la ASSC nu se intampla doar in cazul ajutoarelor la incalzire, ci si, de pilda, in cazul alimentelor provenite de la UE. ,,Eu m-am prezentat la cantina conform invitatiei de la ASSC pentru a ridica alimentele in locul sotiei. Si dupa ce am stat trei ore la coada, desi sunt bolnav de inima, mi s-a explicat ca nu pot lua alimentele deoarece nu am la mine si certificatul de nastere, desi pe instiintarea primita acasa scrie foarte clar ca trebuie sa prezinti ori buletinul ori certificatul de nastere. Bataie de joc ! Voi cere audienta la directoare, pentru ca asa ceva este inadmisibil’’, ne-a declarat Ioan Popescu.
Concluzia e clara: cand e vorba despre functionari publici si de depunere de acte, mai bine luati sa aveti in geanta copii de pe toate actele posibile, pentru a evita situatii similare celor pe care le-am descris!
De asemenea, reamintim ca persoanele interesate de ajutorul de caldura, potrivit ASSC, au termen limita de depunere a actelor pana pe 25 noiembrie pentru ajutorul la gaze, pana pe 31 octombrie pentru agentul termic (cu mentiunea ca se mai accepta inca si actele celor intarziati) si pana pe 20 noiembrie pentru ajutorul la lemne. Depunerea actelor pentru subventia la gaze si agent termic se face la sediul ASSC din strada Postei, iar pentru lemne – la sediul din strada Gh. Gr. Cantacuzino, programul fiind zilnic, de luni pana joi, intre orele 8.30 -16.00, iar vineri – de la 8.30 pana la 13.30, cu pauza de masa intre 12.00 si 12.30. In ceea ce priveste actele necesare, chiar daca legea prevede ca ajutorul pentru incalzirea locuintei se va acorda doar pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere, ASSC Ploiesti solicita in plus si copie de pe actele de identitate, de pe certificatele de nastere, adeverinta de venit (in cazul salariatilor pe ultimele trei luni) sau talon de pensie, somaj sau orice alt tip de indemnizatie pe luna septembrie, o cerere tip care se poate procura de la ASSC, factura la gaze din ultimele trei luni, nemaifiind necesara insa adeverinta de la Directia Generala a Finantelor Publice Prahova sau de la ,,administratia rinanciara,, asa cum scrie pe afisele oficiale (foto).
C. Dobre