* Tinerii care fac excese bahice in intervalul de varsta 14-18 ani risca sa devina adulti depresivi si anxiosi, potrivit unor studii. Creierul adolescentilor este mai vulnerabil la efectele toxice ale alcoolului. Abuzurile din aceasta etapa a vietii le pot afecta capacitatile intelectuale. Adolescenta este o perioada de instabilitate psihologica, din care deriva comportamente extreme, cu tendinta catre excese. Alcoolul, obiectul unuia dintre excese, este extrem de toxic pentru celulele neuronale, lucru valabil la orice varsta. Tehnicile imagistice moderne au permis oamenilor de stiinta sa descopere ca maturizarea creierului nu se finalizeaza la 10-12 ani, asa cum se credea pana nu de mult. Cele mai importante modificari ale zonelor din creier responsabile de functii precum autocontrolul, emotiile, ratiunea si organizarea se produc in perioada dintre pubertate si varsta adulta. Aceasta observatie, facuta de dr. Jay Giedd, de la Institutul National de Sanatate Mintala din SUA, explica vulnerabilitatea emotionala, neglijenta si deciziile nu tocmai intelepte ale adolescentilor. Totodata, teoria explica de ce creierul unui adolescent este mai sensibil la efectele nocive ale alcoolului, comparativ cu cel al unui adult si de ce consecintele sale se manifesta pe termen lung.

* Merele sunt bogate in fibre, satisfac nevoia de dulce, sunt satioase, au multe vitamine si ajuta la slabit. Cu ajutorul acestora se pot pierde cativa centimetri in talie. Celulita se va mai estompa, chiar si tenul va deveni mai luminos (merele sunt detoxifiante – toxinele din corp se pot evidentia la nivelul pielii prin cosuri, puncte negre, pete rosii). In plus, antioxidantii din mere au efect antiimbatranire.

* Lista lucrurilor fara de care un om nu poate trai se modifica in functie de noile tehnologii, prioritatile fiind surprinzatoare. Un sondaj realizat de Muzeul de Stiinta din Londra (Marea Britanie) arata ca internetul si Facebook-ul au devenit mai importante decat o toaleta cu apa curenta sau un dus. Realizat pe un esantion de 3.000 de persoane, studiul a descoperit ca pe primul loc in preferintele repondentilor se afla razele soarelui, dar acest lucru poate fi explicat de faptul ca in Marea Britanie prezenta soarelui este un fenomen mai rar decat in alte parti ale lumii. De asemenea, apa curenta potabila si frigiderele sunt intrecute de conexiunea la internet, dar se claseaza inaintea Facebook-ului. Noile tehnologii au acaparat primele zece locuri. Astfel, e-mailul este pe locul opt, inaintea toaletelor. Acestea din urma sunt, totusi, mai importante decat detinerea unui telefon mobil de ultima generatie.

* Prea mult sport poate duce la aparitia problemelor cardiace. Un studiu realizat recent in Suedia arata ca persoanele care se antreneaza frecvent pot avea un ritm cardiac neobisnuit, afectiune cunoscuta sub numele de aritmie. In randul schiorilor s-au intalnit cele mai multe astfel de cazuri. Desi nu reprezinta o problema grava de sanatate, aritmia poate duce in unele situatii la aparitia atacului de cord. “Persoanele care fac mult sport ar trebui sa stie cum pot identifica simptomele fibrilatiei arteriale si sa ceara, ulterior, consiliere. Aici ne referim la cei care se antreneaza din greu, nu doar la putina activitate fizica”, a precizat Johan Sundstrom, medic epidemiologist la Universitatea Uppsala, din Suedia.