Recent, Ron Gutman, fondator si director general al HealthTap, a facut descoperiri foarte interesante. “Este vorba de zambit. Acest lucru m-a inspirat sa scotocesc in neurostiinta, antropologie, sociologie si psihologie, pentru a descoperi care sunt puterile nebanuite ale zambetului”, spune acesta la inceputul unei prelegeri inspirationale marca TED.
“Am inceput acest studiu in California examinand zambetul studentilor dintr-un album de final de an mai vechi si apoi am corelat acest lucru cu cat de bine le-a mers in viata. Masurand zambetele din fotografii, cercetatorii care au participat la studiu au putut prezice: cat de implinite si cat de durabile urmau sa le fie casatoriile, cat de mari urmau sa fie rezultatele lor la teste ce masoara bunastarea si fericirea generala si cat de mult vor reusi sa-i inspire pe ceilalti. Cele mai largi zambete au avut un efect interesant asupra posesorilor lor, pentru ca acestia au avut un nivel foarte ridicat in toate cele enumerate mai devreme”, spune Ron Gutman potrivit potrivit HealthTap.com.

Zambetul si varsta

Ceva si mai surprinzator este faptul ca potrivit unui proiect de cercetare din 2010 al Universitatii Wayne State, in cadrul caruia au fost examinate cartonase cu jucatorii de baseball din Major League din 1952, largimea zambetului indica lungimea vietii respectivilor jucatori de baseball.
Jucatorii de baseball care nu zambeau deloc au trait in medie 72,9 ani, in timp ce aceia care aveau zambete foarte largi au trait in medie 79,9 ani.

Ne nastem zambind

O alta descoperire a cercetarilor facute de Ron Gutman au indicat faptul ca oamenii fac parte din speciile de animale care zambesc in mod natural. Totodata, oamenii isi pot folosi puterea zambetului pentru a avea un impact pozitiv in aproape orice situatie sociala, plus ca zambetul are doar efecte pozitive asupra sanatatii. In mod surprinzator, oamenii se nasc zambind. Gratie tehnologiei tridimensionale cu ultrasunete se poate vedea in prezent ca bebelusii zambesc inca din uterul mamelor. Dupa ce se nasc, copiii continua sa zambeasca, la inceput, cel mai mult in timpul somnului, si chiar si bebelusii orbi zambesc ca raspuns la auzul unei voci umane (cunoscute, cum ar fi cea a mamei).
Zambetul este totodata si cea mai simpla forma biologica de exprimare pentru oameni. Paul Ekman, cel mai mare expert in expresii faciale la nivel mondial, a descoperit ca zambetul este trans-cultural si are aceiasi semnificatie in diferite societati. In studii efectuate in Papua Noua Guinee, Ekman a descoperit ca membri ai tribului Fore, care nu au niciun fel de legatura cu vestul si cultura vestica si sunt cunoscuti pentru ritualuri ciudate de canibalism, s-au folosit de zambet in aceleasi situatii ca orice alta persoana din lume.
Zambitul nu este numai un mijloc universal de comunicare, ci este si unul foarte des utilizat. Peste 30% dintre oameni zambesc mai mult de 20 de ori pe zi si sub 14% zambesc mai putin de 5 ori pe zi. De fapt, cei care zambesc cel mai des sunt copiii, acestia ajungand sa zambeasca pana la 400 de ori pe zi.
V-ati intrebat vreodata de ce atunci cand sunteti in preajma copiilor care zambesc, zambiti mai des ? Doua studii realizate intre 2002 si 2011 la Universitatea Uppsala din Suedia au confirmat faptul ca zambetele altor persoane practic ne forteaza si pe noi sa zambim si au acest efect asupra muschilor faciali. Totodata, cele doua studii au demonstrat ca este foarte dificil sa te incrunti in momentul in care cineva zambeste. De ce? Pentru ca din punct de vedere al evolutiei umane zambetul este contagios, oamenii au o tendinta subconstienta de a zambi cand vad un zambet. Acest lucru se intampla si intre persoane necunoscute care nu au nicio intentie de a stabili o legatura cu alti oameni. Mimand un zambet si experimentand efectele lui, ne ajuta sa ne dam seama cat de autentic este acesta, astfel incat sa putem intelege experienta emotionala reala a celui care zambeste.

Zambetul si creierul

In cadrul unei cercetari realizate la Universitatea Clermont-Ferrand din Franta, subiectii au fost rugati sa faca distinctie intre zambete autentice si neautentice tinand un creion in gura pentru a-si inhiba muschii faciali care ne ajuta sa zambim. Fara creioanele din gura, subiectii puteau face distinctii bune, dar cu creioanele in gura (cand nu puteau mima zambetele pe care le vedeau), raspunsurile date nu erau tocmai cele corecte.
Aceste rezultate nu l-ar fi surprins pe Charles Darwin, care in afara de a dezvolta teoria evolutionista in cartea sa, Originea Speciilor, a mai dezvoltat si o Teorie a Raspunsului prin Feedback Facial, care sugereaza ca actul de a zambi ne face sa ne simtim mai bine (fata de conceptia potrivit careia zambetul este un rezultat al faptului ca ne simtim bine).
Aceasta teorie este sustinuta de diverse cercetari recente, printre care o cercetare din 2009 de la Universitatea Echnische din Munchen, Germania. In acest studiu, cercetatorii s-au folosit de rezonanta magnetica pentru a masura activitatea creierului in regiunile resposabile de procesarea emotiilor atat inainte, cat si dupa ce le-au injectat subiectilor Botox in asa fel incat sa le inhibe muschii responsabili de declansarea zambetului. Rezultatele au aratat ca feedbackul facial, precum imitarea unui zambet, modifica activitatea neurala a procesarii produselor emotionale din creier astfel ajungand la concluzia ca circuitele neurale responsabile de emotii si de starea de fericire, se activeaza atunci cand zambim.

Zambet = sanatate

Zambitul ne stimuleaza mecanismele de recompensa din creier intr-un mod similar, dar net superior, cu cel al ciocolatei. Intr-un studiu realizat in Marea Britanie, unde au fost folosite un aparat pentru electrocardiograme si un aparat de monitorizare a activitatii inimii, cercetatorii britanici au aflat ca un zambet poate stimula activitatea corticala in acelasi fel ca 2.000 de tablete de ciocolata. Mai mult decat atat, cercetatorii britanici au aflat ca zambitul ne stimuleaza in acelasi mod ca atunci cand am primi 18.000 de euro bani lichizi. Spre deosebire de a manca multa ciocolata, a zambi foarte mult te poate face mai sanatos. Exista dovezi stiintifice despre efectele terapeutice ale zambitului: acesta a fost asociat cu urmatoarele fenomene: reducerea nivelului de stres hormonal (cortizon, adrenalina, dopamina), o sanatate mai buna si un nivel hormonal crescut ce stimuleaza dispozitia (endorfinele) si o presiune a sangelui scazuta.
Si ca si cand nu ar fi suficient, zambitul ne face sa aratam mai tineri in ochii celorlalti. Potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea Penn State, atunci cand zambim nu numai ca parem mai agreabili si prezentabili, insa suntem perceputi si ca fiind mai competenti.

In loc de concluzii:
– Cand zambim ne simtim bine si aratam bine.
– Cand altii ne vad zambind zambesc si ei.
– Cand altii zambesc, ei arata bine si se si simt bine.
Poate de aceea Maica Teresa a spus: “ Nu o sa pot intelege niciodata tot binele pe care un zambet il poate genera”. Care-i secretul? Zambetul pe care il afisezi trebuie sa fie autentic si din suflet.
“In minunata calatorie pentru a intelege mai multe despre zambit, am descoperit ceva mai mult decat o modalitate de a duce la bun sfarsit provocarile, am descoperit un mod foarte bun si simplu de a imbunatati in mod semnificativ viata mea si a celorlalti”, conchide Ron Gutman.