Diviziunea muncii in societatea noastra este bine conturata. Unii sunt tradusi, altii – traducatori. Ultima categorie, elitista, are o pondere foarte mica, dar cu efecte dintre cele mai adanci si de lunga durata pentru cei mintiti, carora le schimba viata in mod radical. In calitate de atoatestiutori, cei mai destepti dintre destepti au descoperit, de exemplu, pentru a doua oara, focul. Si uite asa este perpelit la foc mic poporul, de parca s-ar face vinovat de erezie, ca pe vremea Inchizitiei (“Nu credeti in noi ? Ne injurati? Nu ne votati? E blasfemie. Ziceti mersi ca nu va ardem pe rug!”).
In ceea ce priveste legile, chiar daca au existat Codurile lui Hammurabi, Napoleon sau Cuza, vin ca tavalugul noile coduri, calca totul in picioare! Adica nu chiar pe toti, ci selectiv: doar pe cei amarati, ca marii infractori stau acolo unde nu le este locul – in functii de conducere.
Apoi, s-au deschis si se deschid noi carari. Daca inainte se defrisau paduri pentru a face loc cate unei linii de cale ferata, ori se punea explozibil stancilor, construindu-se tuneluri, la noi, chipurile, se asfalteaza, se modernizeaza centuri, se pun borduri. Dar, tot in bezna ne trezim, ca drumurile noastre toate duc catre nicaieri. In context trebuie amintit faptul ca traducatorii au descoperit si roata, care pe vremuri se invartea normal. Acum se invarte in sensul acelor de ceasornic pentru traducatori, in sensul invers pentru cei tradusi.
Au mai descoperit, acum, unii si buchea. Adica literele alfabetului. Pe vremuri, oamenii scrijeleau peretii pesterilor, azi, in invatamant sunt lasate urme adanci pe la diferite generatii, carora li se schimba – de parca ar fi vorba despre anotimpuri – programele scolare, modul de admitere, sistemul de notare.
Desigur, nu trebuie uitata nici grija fata de sanatate. In trecut, existau fese si medicamente in transee sau in spitalele de campanie, amenajate in corturi. In vremurile de azi, isi cumpara bolnavii internati si algocalminul, si antinevralgicul, desi nu-i razboi. Basca, unii dintre ei mai sunt si legati de pat – desi nu sunt prizonieri – fiindca sunt prea putine cadre medicale care sa supravegheze pacientii. O asistenta la cincizeci, pe la Sibiu.
Cu plugul tras de boi se arau inainte terenurile, se mai nimerea si cate un U 650 pe tarla, era si Baraganul granarul Europei. Era, ca acum este parloaga continentului.
Viata schimbata in bine se cunoaste si in ceea ce priveste comertul. Inainte exista trocul, acum a aparut institutia impozitului pe tot ce misca. Iar vulgul ar trebui sa zica “Multumim frumos ca nu ne luati cota parte si din aerul respirat!”
Tradusi si traducatori, mintiti si mincinosi – noua ordine nationala.
Florin TANASESCU