Proiectul “Restaurarea si consolidarea conacului Pana Filipescu” a trecut astazi, intr-o noua etapa de evaluare, in vederea obtinerii finantarii in acest an, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Judetean.
Obiectivul general al proiectului il constituie restaurarea si consolidarea conacului Pana Filipescu, monument istoric si de arhitectura, iar obiectivele specifice sunt redarea si introducerea obiectivului de patrimoniu circuitului turisitc, pastrarea identitatii cultural, cresterea atractivitatii regiunii, stimularea crearii si producerii unor servicii culturale de calitate, completarea traseului turisitic “Drumul Voievozilor”.
Prin acest proiect, Consiliul Judetean Prahova (solicitant) si Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova (administratorul cladirii) urmaresc sa valorifice, la adevaratul sau potential, obiectivul de patrimoniu aflat in proprietate, respectiv Conacul Pana Filipescu.
Conacul, produs cultural si turistic in ansamblul sau, constituie singurul edificiu existent in judetul Prahova ce face trecerea catre stilul architectural brancovenesc si care, datorita stilului cladirii si functionalitatea ce i se va da, creste potentialul zonei pe piata turistica. Conacul Pana Filipescu este un monument de arhitecura laica, ridicat la mijlocul sec. al al XVII-lea, inscris in lista monumentelor de patrimoniu la nivel national; vechea resedinta boiereasca adauga un plus de cunoastere si expresie stilistica a arhitecturii autohtone a epocii, aducand o pretioasa contributie la imbogatirea patrimoniului medieval al regiunii.
Valoarea proiectului este de 18.251.155, 98 lei, dupa cum urmeaza: asistenta financiara nerambursabila solicitata – 15.058.176, 36 lei; valoarea totala eligibila: 15.365.486, 08 lei; valoarea totala neeligibila: 0, 00 lei; T.V.A.: 2.885.669, 90lei; contributia Consiliului Judetean Prahova la cheltuielile eligibile: 307.309, 72 lei; cheltuieli neeligibile: 0, 00 lei.
Prahova se inscrie, astfel, in randul judetelor cu un numar mare de monumete inscrise in Lista Monumentelor Istorice, intocmita de Ministerul Culturii si Culterlor, iar Conacul Pana Filipescu face parte din Grupa A, monumente istorice de valoarea nationala si universala.
„Restaurarea si consolidarea Conacului Pana Filipescu” este primul proiect derulat de Consiliul Judeetan si Muzeul de Istorie si Arhelogie Prahova pe probleme de restaurare a patrimoniului cultural al judetului.