Ineficienta masurilor intreprinse de Guvernul Boc pentru diminuarea efectelor crizei economice a facut ca peste 71 la suta din totalul creditelor contractate de catre prahoveni, in anul precedent, sa „se duca” in consum, in timp ce creditele acordate pentru locuinte au reprezentat doar 19,3 la suta, potrivit datelor comunicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Concret, in anul 2010, volumul creditelor acordate de institutiile bancare din judetul Prahova a insumat 4.816,1 milioane de lei (respectiv echivalentul a 1.124 de milioane de euro), reprezentand 2,3 la suta din totalul expunerii aferente intregului sistem bancar din Romania. Beneficiarii acestor credite au fost, in primul rand, persoanele fizice (56,9 la suta), dupa care urmeaza agentii economici (42,8 la suta) si celelalte categorii de imprumutati (0,3 la suta). Din punctul de vedere al riscului valutar, in Prahova se observa o situatie relativ echilibrata, ponderea creditelor acordate in moneda nationala (46,5 la suta) fiind apropiata de cea a creditelor acordate in valuta (53,5 la suta). In schimb, la nivel national, ponderea creditelor acordate in valuta a fost net superioara celei in lei, respectiv de 63,3 la suta.
In ceea ce priveste creditele restante din judetul Prahova, la finele anului trecut acestea insumau 317,4 milioane de lei (respectiv 74,1 de milioane de euro), reprezentand 1,9 la suta din totalul creditelor neachitate la termen inregistrate la nivelul intregului sistem bancar din Romania. Desi ponderea creditelor restante inregistrate, la finele anului trecut, de institutiile de credit prahovene a crescut la 6,6 la suta, acest indicator este inferior mediei pe intreg sistemul bancar, respectiv de 7,7 la suta, potrivit reprezentantilor BNR. Din acest punct de vedere, Prahova se situeaza undeva la mijlocul clasamentului pe tara. Pe primele locuri in acest top figureaza judetele Galati ( unde ponderea restantelor in totalul creditelor acordate persoanelor fizice si juridice reprezinta 13,7 la suta), Bistrita Nasaud ( 12,7 la suta), Ialomita (12,5 la suta) si Suceava (11 la suta).

Romanii pariaza, in continuare, pe lei

In pofida contextului economic deloc favorabil, o parte a prahovenilor a reusit sa-si pastreze totusi intacte depozitele bancare, iar o alta parte a izbutit chiar sa faca mici economii, astfel ca totalul disponibilitatilor la vedere si la termen inregistrate, la finele anului trecut, de catre institutiile de credit din judetul nostru se ridica la 4.915,7 milioane de lei (respectiv 1.147,2 milioane de euro). Ponderea au reprezentat-o depozitele la termen (70,8 la suta), iar diferenta-disponibilitatile la vedere. In ceea ce priveste moneda in care au fost facute aceste economii, prahovenii au pariat, ca si in anii anteriori, pe moneda nationala, totalul disponibilitatilor la vedere si la termen in lei fiind de 3.377,5 milioane de lei (68,7 la suta), in timp ce economiile constituite in valute reprezentau doar 31,3 la suta. Un trend asemanator se constata si la nivelul intregului sistem bancar din Romania, economiile bancare in lei reprezentand, la sfarsitul anului trecut, 60,8 la suta (116.745,1 milioane de lei), iar cele in valute doar 39,2 la suta (75.367,8 milioane de lei). Referitor la structura categoriilor de deponenti din judetul Prahova, la data de 31 decembrie 2010, cea mai mare parte din totalul economiilor la vedere si la termen apartinea persoanelor fizice, respectiv 63,2 la suta (3.106,6 milioane de lei).
Una peste alta, concluzia specialistilor BNR este aceea ca sursele atrase de institutiile de credit din judetul Prahova, in anul precedent, „acopera in totalitate creditele acordate, situatie superioara celei inregistrate pe intreg sistemul bancar, unde proportia este de numai 91,1 la suta”.
D. CONSTANTIN