Zgomotul produs de circulatia automobilelor creste riscul de producere a accidentelor vasculare in cazul persoanelor in varsta de peste 65 de ani, potrivit unui studiu publicat, recent, in revista European Heart Journal.
Potrivit acestui studiu, efectuat pe un esantion de peste 50.000 de persoane care locuiesc in mediul urban, de fiecare data cand zgomotul din trafic creste cu 10 decibeli, riscul de producere a unui accident vascular creste, in medie, cu 14%.
Pentru persoanele care au mai putin de 65 de ani riscul nu este semnificativ.
Peste nivelul de 60 de decibeli, riscul de accident vascular cerebral (AVC) creste cu pana la 27%.
Expunerea la zgomot a variat in intervalul 40 de decibeli – 82 de decibeli.
Studii precedente au evidentiat o anumita legatura intre zgomotul din trafic si cresterea tensiunii arteriale si a numarului de accidente vasculare, a declarat medicul Mette Sorensen, de la Societatea daneza de lupta impotriva cancerului, coautoare a acestui studiu.
Dintre cei 51.485 de danezi care au participat la studiu, 1.881 au suferit un AVC in perioada 1992 – 1997.
Potrivit autorilor acestui studiu, 8% din totalurilor cazurilor de AVC si 19% din cazurile inregistrate in randul persoanelor in varsta de peste 65 de ani ar putea fi atribuite zgomotului produs de circulatia din trafic.
Zgomotul este un factor de stres si perturba somnul, favorizand cresterea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac si a nivelului de hormoni ai stresului. La randul lor, hipertensiunea si stresul reprezinta factori de risc pentru AVC.
In plus, persoanele in varsta tind sa aiba un somn “fragmentat”, ceea ce ar putea sa explice faptul ca “asocierea dintre zgomotul din trafic si riscul de AVC a fost remarcata, in special, in cazul participantilor (la acest studiu – n.r.) in varsta”, au declarat autorii danezi.
In fiecare an, peste 1,4 milioane de persoane sufera un AVC in Europa, numarul acestor pacienti fiind de peste 12 milioane, pe plan mondial.