Peste 84 de milioane de persoane ( 17 la suta) din populatia Uniunii Europene au fost expuse riscului de saracie, in timp ce un alt procent similar a suferit constant de lipsuri materiale, potrivit unui studiu al Comisiei Europene realizat in 2007 si in care Romania detine un capitol aparte. Astfel, in perioada amintita, aproximativ 18,5 la suta dintre cetatenii tarii noastre abia aveau cu ce trai de pe o zi pe alta. Fireste, cei mai expusi riscului de saracie au fost locuitorii din mediul rural – unde rata saraciei ajunsese la 29,6 la suta, fata de numai 9,6 la suta in mediul urban. Iar cel mai mult de suferit au avut – si inca mai au, din pacate – femeile, deoarece inca n-au disparut practicile discriminatorii pe criterii de sex, iar principiul egalitatii de sanse intre barbati si femei in societatea romaneasca nu se regaseste in toate sferele vietii economico-sociale.
Pentru eliminarea acestor inechitati si, totodata, pornind de la faptul ca 2010 a fost denumit, de catre Comisia Europeana, „anul combaterii saraciei si a exluziunii sociale”, conducerea Blocului National Sindical (BNS) deruleaza, in aceasta perioada, implementarea proiectului „ESTHR – pachet integrat de actiuni pentru dezvoltarea rolului femeii in societatea romaneasca”, finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. In acest context, cu putin timp in urma, expertii BNS au elaborat un „Ghid de bune practici pentru respectarea egalitatii de sanse intre femei si barbati si combaterea formelor de discriminare in societate si pe piata muncii”. In esenta, este vorba de: alegerea ori exercitarea libera a unei profesii sau activitati; venituri egale pentru munca de valoare egala; angajarea in toate posturile sau locurile de munca vacante, la toate nivelurile ierarhiei profesionale.
Revenind la proiectul ESTHR, acesta prevede organizarea a 10 seminarii in diverse regiuni ale tarii, dedicate dezbaterii formelor de discriminare practicate in societatea romaneasca si sensibilizarea factorilor responsabili in vederea eliminarii acestora. Un astfel de simpozion a avut loc, pe 2 iulie 2010, si la Hotelul „Central” din Ploiesti, unde au participat circa 50 de reprezentante ale genului frumos (vezi imaginea alaturata). Pentru promovarea egalitatii de sanse intre sexe, promotorii proiectului si-au propus consilierea gratuita a femeilor cu privire la cele mai bune metode de a creste in cariera sau in ceea ce priveste nivelul de implicare a femeilor in derularea unor afaceri. „In acest sens, BNS si-a propus chiar acordarea unor premii in valoare de cate 25.500 de lei, pentru un numar de 40 de planuri de afaceri propuse de femeile din Romania, rezultate in urma selectiei unei comisii de experti”, ne-a declarat liderul BNS Prahova, Constantin Aldescu.
C. DUMITRU