Consumul regulat de alcool ar putea reduce atat riscul de aparitie, cat si gradul de severitate ale poliartritei reumatoide, o maladie cronica care se manifesta prin inflamatii ale articulatiilor, potrivit unui studiu publicat in revista britanica Rheumatology.
Poliartrita reumatoida este cea mai frecventa dintre maladiile inflamatorii ale articulatiilor, cu o prevalenta estimata la 0,25 – 0,5 % in Franta. Studiul britanic a constatat efectele benefice ale consumului moderat de alcool asupra acestei boli, fara sa conteste, insa, efectele daunatoare ale abuzului de alcool asupra starii de sanatate.
Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, pe un esantion de 873 de pacienti suferind de poliartrita reumatoida. Dosarele lor medicale au fost comparate cu cele ale voluntarilor sanatosi din grupul de control, care a inclus 1.004 persoane.
Pacientii au fost rugati sa precizeze frecventa cu care au consumat alcool in luna precedenta si au fost supusi unor examinari radiologice si unor teste sangvine. Articulatiile lor au fost si ele examinate.
Acesta a fost primul studiu care a relevat faptul ca alcoolul, consumat cu moderatie, poate sa reduca gradul de severitate al acestei maladii, in cazul pacientilor umani. Date similare au fost obtinute pe soareci.
Cercetatorii britanici au constatat ca persoanele care nu beau deloc alcool prezinta un risc de patru ori mai mare de a se imbolnavi de poliartrita reumatoida, comparativ cu persoanele care consuma alcool de cel putin 10 ori intr-o luna. Dupa aceasta valoare, riscul scade odata cu cresterea frecventei consumului de alcool.
Cercetatorii britanici au analizat frecventa consumului de alcool si nu cantitatea ingerata, insa rezultatele lor le confirma pe cele ale unui studiu anterior realizat in tarile scandinave asupra riscului de declansare a poliartritei reumatoide in functie de cantitatile absorbite.