Fiecare duminica = zi lucratoare

Florin TANASESCU
Anunt: “Vand/ inchiriez spatiu pentru tineri, preferabil protestatari, in zona centrala a Capitalei. Deschidere spre Guvern, nu asiguram acelasi lucru (deschidere) din partea Executivului. Asteptam provincia, rugam seriozitate. Suprafata negociabila, in functie de numarul suplinitorilor. Pret negociabil – in functie de durata grevei – pe metru patrat si cu discount la mai mult de cinci zile de protest”.
Si provincia vine, de parca ar fi mobilizarea pentru defilare de 23 August. Diurna nu se asigura, dar suplinitoarea grevista isi schimba locul ca deh, o da guvernul afara si nu mai are loc de stat la stat. Se reprofileaza, ca a mai trecut prin asta: de la muncitoare la filatura din Urlati, la catedra de matematica. Deci, a fi pentru niscaiva timp grevista este o noua binecuvantata vacanta. Si-apoi, i-a mai sugerat cea mai buna colega, in cancelarie: “Du-te fa, la greva, fa ca toate alea, ca doar oi intalni si tu cu vreunul pe–acolo, care intra in schimbul doi. Tot la greva”.
Cu mintea biodegradabila – asta e un lucru bun pentru mediul inconjurator, ca nu mai emana prostii – si un lucru rau – ca le-a inoculat copiilor numai vid in cap – la randul sau “profesorasul cadru didactic suplinitor” n-ar fi pupat, in vremurile de trista amintire pentru cei care invatau, nici macar pedagog la un internat. Acum, are ocazia sa pupe piata din fata Guvernului.
Ei sau ele sunt profesori, ei sau ele sunt grefieri, ei sau ele sunt magistrati, ei sau ele sunt secretare sau secretari. Bugetari. Cum se pune de-o restructurare, cum da un inghet – la salariu, ca de Boboteaza se anunta 15 grade cu plus, la umbra – hai la greva ! Si, vezi Doamne !, si in numele altor categorii defavorizate – pensionarii.
Bugetarii – aceasta categorie profesionala fara de care, nu-i asa ?, tara nu poate trece dintr-un an in altul. Bresle mai mult sau mai putin profesioniste si mai mult colorate politic: asociatia lucratoarelor de la ghisee, federatia plimbatoarelor de dosare, clica preparatoarelor de cafea. Ei/ ele sunt cei din linia–ntai, fara de care nu poate exista nimic si, la o adica, nici vantul n-ar mai adia. Impersonalul “ninge” sau “ ploua”, daca ar trebui sa poarte un nume – “Si trebuie sa poarte, ca sa spunem lucrurilor pe nume, sa fie transparenta din partea Guvernului !” – este/sunt ei, sau ele, cei marginalizati, cei inghetati la salarii si fara spor de zile libere sau de vacante, fara de care n-ar mai misca nimic pe meleagurile astea. Fara ei sau ele, s-ar duce de rapa clima, si-asa aflata la disecat pe masa Summitului de la Copenhaga.
Anunt: “ Agentia pentru Protectia Mediului anunta depunerea documentatiei tehnice in vederea obtinerii acordului pentru obiectivul << Greva in sistem centralizat, an 2010>>. Informatii privind potentialul impact al proiectului propus si dus la indeplinire pot fi consultate zilnic, intre orele 8-16, mai putin in perioada vacantelor sau a concediilor, la sediul fiecarei institutii care si-a depus candidatura la greva. Observatiile publicului se primesc tot zilnic, in termen de 10 zile lucratoare de la publicarea prezentului anunt”.
Ce s-or mai ruga unii sa fie zi lucratoare in fiecare duminica a lui 2010 ! Macar la filatura, daca nu la catedra, macar la strans de coceni, daca nu secretar la primarie. Macar sa-i angajeze cineva cu ziua…