Băuturile aşa-numite „energizante” sunt tot mai în vogă în rândul tinerilor, dar consumul lor presupune o serie de riscuri pentru sănătate, mai ales atunci când sunt consumate cu alcool. În plus ele pot produce dependenţă din cauza compoziţiei crescute de cafeină, taurină sau alte substanţe şi pot avea efecte nefaste în cazul sportivilor, avertizează Consililul Superior al Sănătăţii (CSS).
De asemenea, CSS atenţionează că băuturile energizante pot provoca anxietate, agresivitate şi dependenţă dacă sunt consumate excesiv. În plus pot apărea stări de indispoziţie şi chiar probleme cardio-vasculare.
“La adolescenţii confruntaţi cu fenomenul “binge drinking” sau “biture express”, băuturile energizante asociate cu alcoolul le permit să atingă un grad ridicat de absorbţie alcoolică”, afirmă Michele Rignanese de la CSS.
Experţii Consiliului recomandă limitarea consumului de băuturi energizante şi chiar interzicerea lor la femeile gravide sau care alăptează şi în cazul copiilor sub 16 ani.
Difuzarea comunicatului CSS a stârnit reacţii din partea companiei Red Bull. Reprezentanţii acesteia au spus că vând băuturi energizante în 150 de ţări tocmai “pentru că autorităţile sanitare din toată lumea au ajuns la concluzia că Red Bull Energy Drink poate fi consumat fără riscuri”.
Patru miliarde de doze de băuturi energizante s-au consumat în întreaga lume, anul trecut.