Alti 267 de prahoveni, pe lista somerilor

Asa cum era de asteptat, efectele crizei economico-financiare vor fi resimtite de nenumarate firme prahovene si in cursul lui 2010. Astfel, doar in primele doua luni ale noului an, cinci societati comerciale din domeniul consultantei, al constructiilor de masini si utilaje sau al fabricarii imbracamintei urmeaza a disponibiliza, in total, 267 de angajati, potrivit datelor Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Prahova. In felul acesta, daca actualul Executiv nu va avea in vedere aplicarea imediata a unor masuri care sa stimuleze crearea de locuri de munca, Prahova va depasi, in curand, 27.000 de someri, numar dublu comparativ cu luna ianuarie 2009, figurand intre primele sase judete ale tarii, din acest punct de vedere.

Romania, in topul emigratiei

Din datele centralizate de Ministerul Muncii, la finele anului recent incheiat, reiese ca romanii au fost cei mai doritori in a-si gasi un loc de munca intr-o alta tara dintre toti cetatenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre aproape 2,8 milioane de persoane, mai mult de jumatate dintre acestea gasindu-si de lucru, uneori chiar familii intregi, in Spania si Italia. Pe locurile urmatoare la capitolul emigratie majora sunt Italia (cu circa 1,5 milioane de persoane), Polonia (1,3 milioane), Cehia (1,1 milioane). Pe de alta parte, acest fenomen al emigratiei este tot mai des intalnit si in cadrul tarilor din afara spatiului comunitar, in fruntea plutonului regasindu-se Turcia (cu circa 3 milioane de persoane), Maroc (2 milioane), Albania (1,3 milioane), Ucraina si Republica Moldova ( cu cate 900- 1 milion de persoane). Cei mai multi dintre cei plecati si-au gasit locuri de munca in Germania, Franta, Marea Britanie, Italia sau Belgia.

Bancile, cu fata spre fermieri

Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) a eliberat, pana la finele anului anterior, peste 35.000 de adeverinte solicitate de beneficiarii diverselor forme de subventii acordate de stat sau de UE, adeverinte necesare accesarii de credite avantajoase pentru derularea unor investitii, in baza unor conventii incheiate de APIA cu bancile comerciale si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural. Cele mai multe dintre aceste adeverinte (respectiv 32.688, dintre care peste 1.000 au fost acordate fermierilor prahoveni) au fost eliberate pentru producatorii agricoli din sectorul zootehnic (proprietari de ferme de bovine, ovine, porcine sau caprine), iar restul pentru cei din sectorul vegetal. Institutiile bancare cu care APIA are incheiate asemenea conventii sunt CEC Bank, BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Bancpost si Alpha Bank.

Obligativitatea asigurarii locuintei, amanata

Programata, initial, sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2010, legea privind obligativitatea asigurarii locuintelor va deveni efectiva abia de la sfarsitul primului trimestru, intrucat metodologia nu este complet definitivata, potrivit reprezentantilor Polului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), asociatie constituita, la nivel national, din 13 firme de asigurari. Reamintim ca, potrivit legii, cuantumul politei de asigurare variaza in functie de tipul locuintei, respectiv intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte variaza intre 10.000 si 20.000 de euro. Persoanele fizice sau juridice care nu isi vor asigura locuintele sunt pasibile, potrivit legii, de sanctiuni contraventionale cuprinse intre 100 si 500 de lei. In plus, acestea nu vor beneficia de nicio despagubire din partea statului, in cazul producerii unor dezastre naturale care le vor afecta locuintele (cutremur, inundatii, alunecari de teren).