De la inceputul anului, peste 1350 de cupluri prahovene si-au unit destinele, dintre acestea 750, aflate la primul mariaj, au putut beneficia, fiecare, de un ajutor financiar echivalent cu suma de 200 de euro din partea statului, conform legislatiei in vigoare.
„Pentru a beneficia de aceasta suma, cuplurile trebuie sa depuna o solicitare la primaria unde s-a oficiat casatoria, in termen de 30 de zile de la data incheierii acesteia, precum si un dosar ce trebuie sa contina urmatoarele documente: certificatul de casatorie si buletinele de identitate (sotul care si-a schimbat numele trebuie sa prezinte noul act de identitate), atat copia cat si originalul. Din momentul in care primarul semneaza dispozitia de aprobare a cererii, in termen de aproximativ o luna, tinerii casatoriti pot ridica echivalentul sumei de 200 de euro, in numerar, de la casieria primariei unde s-a oficiat casatoria”, ne-a precizat Magdalena Georgescu, seful Serviciului Public Local Comunitar de Evidenta a Persoanelor din cadrul Primariei Ploiesti.
De acest ajutor pot beneficia numai cei care se afla la prima casatorie. Interlocutoarea noastra ne-a mai precizat ca, de cand a intrat in vigoare aceasta lege si pana in prezent, s-a inregistrat un singur caz in care un cuplu a trebuit sa returneze banii, deoarece a declarat ca se afla la prima casatorie, desi nu era adevarat. Multe alte tinere familii, desi au dorit sa beneficieze de acest sprijin financiar acordat de stat, la inceputul casniciei, in final, nu l-au mai primit, deoarece, plecand in luna de miere, nu s-au mai incadrat in termenul de 30 de zile de la oficierea casatoriei, valabil pentru depunerea cererii.
In cazul in care sotii lucreaza in strainatate si au venit in tara pentru a se casatori pentru prima oara, dar trebuie sa se reintoarca la locul de munca, pot face aceasta cerere prin procura, prin intermediul parintilor.
Anemary GRIGORE