Manual pentru atribuirea contractelor de achizitie publica

Dorind sa raspunda nenumaratelor solicitari ale institutiilor publice si ale firmelor interesate, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) lanseaza, astazi, Manualul operational pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, potrivit noilor prevederi legale. Reamintim ca prin Ordinul nr. 80/2009 al presedintelui ANRMAP a fost abrogat Ghidul pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, document care cuprindea diverse informatii legate de continutul documentatiei de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice sau de prestari servicii etc.

Salarii mai mici pentru angajatii ANRE

Nenumaratele critici virulente ale presei privitoare la salariile astronomice incasate de catre bugetarii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au avut, pare-se, efectul scontat. Astfel, noua conducere a acestei institutii a decis ca, pentru acest an, nivelul cheltuielilor salariale sa fie de doar 20,9 milioane de lei, ceea ce inseamna o reducere cu aproape 30 la suta comparativ cu anul anterior. Principala sursa de venit a respectivei institutii o reprezinta taxele si tarifele percepute societatilor comerciale din sectorul energetic pentru acordarea de licente si autorizatii de functionare sau pentru alte activitati.

Criza loveste IMM-urile din toate partile

In perioada 2007-2008, Uniunea Europeana a alocat tarii noastre fonduri nerambursabile in valoare de aproximativ 23 de miliarde de lei, in echivalent, pentru finantarea unor proiecte destinate cresterii competitivitatii IMM-urilor, din care au fost absorbite doar circa 426 milioane de lei. In perioada mentionata, dintre cele 7.800 de proiecte depuse, au fost declarate eligibile, pana acum, doar 1.580 de proiecte, iar dintre acestea doar aproximativ jumatate au semnat contractul de finantare. Reprezentantii Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii sunt de parere ca principala cauza pentru care fondurile comunitare absorbite au fost atat de mici o reprezinta criza economico-financiara. Mai exact, nenumarate firme au renuntat deja la finantarile europene obtinute, in anul trecut, fie pentru ca efectele crizei le-au „tocat” lichiditatile financiare disponibile pentru acoperirea cofinantarii obligatorii, fie pentru faptul ca nu au reusit sa contracteze creditele bancare aferente, deoarece dobanzile percepute au fost neimaginat de mari.

Cursuri de perfectionare profesionala

In perioada mai-iunie 2009, conducerea Camerei de Comert si Industrie Prahova organizeaza diverse cursuri de specializare si perfectionare profesionala pentru inspector resurse umane, auditor in domeniul calitatii, manager de proiect, expert in achizitii publice, manager al sistemelor de management de mediu etc. Cursurile, la incheierea carora se elibereaza un certificat de absolvire agreat de Ministerul Muncii si Ministerul Economiei, se adreseaza, in principal, persoanelor care lucreaza in domeniile respective, iar durata acestora este intre 30 si 72 de ore. Costul cursurilor variaza intre 600 de lei si 1.350 de lei/persoana si se poate achita si in maximum trei rate. Informatii suplimentare puteti obtine la telefon 0244/596.369, fax 0244/512.552 sau e-mail: cursTcciph.ro

Exporturile de produse ecologice, sub posibilitatile reale

Pe piata produselor agricole ecologice din Romania activeaza, in momentul de fata, aproximativ 4.200 de firme, dintre care unele – putine, ce-i drept – sunt autorizate sa faca si livrari la export, cu precadere in tarile membre ale UE. Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Bio-Romania, Dragos Dragomir, companiile romanesti au exportat, in anul precedent, circa 129.000 de tone de produse ecologice, cu precadere cereale, miere si fructe de padure. Posibilitatile reale ar fi cu mult mai mari, insa legislatia stufoasa, birocratia si costurile exagerate cu autorizarea ii fac pe multi fermieri sa renunte la o asemenea afacere extrem de banoasa.