Obiect in litigiu – padurea. Parti in proces: Ocolul Silvic Verbila vs. calugarii din Tulcea. Principiile judecatii: contradictorialitate, oralitate, publicitate. Contradictorialitate: calugaritele de la manastirile Celic Dere si Saon, aliate cu calugarii de la Cocos, au confundat decretul lui Carol al II-la, prin care cele trei lacasuri aveau „in inzestrare” 1310 hectare de padure de pe raza Ocolului Silvic Verbila cu proprietatea. S-a ajuns la justitia pamanteasca, adica la Tribunalul Prahova.
Oralitatea: Slujitorii Celui de Sus au invocat faptul ca, desi bunurile mobile sau imobile sunt trecatoare, totusi este bine a fi protejat stuful din Delta si numai bune de cules roadele padurii din zonele Harsa, Valea Cucului si Nisipoasa.
Publicitate: cine a fost in sala de judecata, chemat sau nechemat, a putut lua la cunostinta despre revendicarile anapoda cu vremurile de azi si notiunile stricte din Codul Civil (proprietatea e una, folosinta – cu totul si cu totul altceva). Fortand nota, de data aceasta noi – nu calugarii – am putea spune ca de acest ultim principiu facem uz cata vreme facem cunoscut ceea ce a decis instanta. Astfel, prin hotarare definitiva si irevocabila, hectarele, de care ar fi dorit sa se bucure (atribut al proprietatii) calugarii, au ramas tot in justa exploatare a Ocolului Silvic Verbila. Pe cale de consecinta, ultimii au pastrat stuful si, probabil, au vazut cat de adevarate sunt cele scrise in cartile bisericesti: „Si ajutorului omenesc nu ne incredinta.”
Exista, insa, si un totusi: faptul ca, pe la anul 2001, celor trei manastiri din Delta li s-au dat in proprietate, prin decret, cate 30 de ha, suprafata paduroasa. In total, 90 de hectare, care se afla in zona comunei Iordacheanu. Fireste, acestea nici ca au facut obiectul cauzei solutionate recent de Tribunal.
T.FLORIN