Anul scolar se apropie cu pasi repezi si exista, in continuare, unitati de invatamant care nu le vor putea asigura elevilor minime conditii civilizate. Una dintre problemele cu care se confrunta majoritatea scolilor si a gradinitelor din mediul rural, inclusiv cele din judetul Prahova, este lipsa grupurilor sanitare amenajate in interiorul cladirilor. Acest aspect este cu atat mai grav cu cat reprezinta una dintre conditiile obtinerii avizului sanitar de functionare a unitatilor scolare.
Avand in vedere aceasta situatie, in sprijinul adminis-tratiilor localitatilor a venit si programul Consiliului Judetean Prahova privind amenajarea grupurilor sanitare in unitatile de invatamant din mediul rural, derulat inca din 2005 si desfasurat in colaborare cu administratiile locale. Mai exact, administratia judeteana participa cu aproximativ 90% din valoarea lucrarilor, pregateste documentatiile tehnice necesare si ofera sprijin, daca exista solicitari, inclusiv pentru organizarea licitatiilor de contractare a lucrarilor, iar consiliile locale participa cu restul sumei necesare acoperirii costurilor investitiilor.
Astfel, in anul 2005 si 2006, au fost amenajate grupuri sanitare in institutiile de invatamant din localitatile Balta Doamnei, Fantanele, Targsoru Vechi, Boldesti Scaeni, Baba Ana, Bertea, Chiojdeanca, Ciorani, Cocorastii Mislii, Colceag, Dumbravesti, Filipestii de Targ, Fantanele, Fulga, Gorgota, Gornet, Gherghita, Lapos, Magurele, Magureni, Manesti, Olari, Plopu, Podenii Noi, Posesti, Provita de Jos, Puchenii Mari, Salcia, Scorteni, Sangeru, Surani, Sirna, Teisani, Tinosu, Valea Calugareasca, Varbilau si Valcanesti. Anul trecut, contributia de la judet s-a ridicat la valoarea de 1.827.902,05 lei, iar cea a localitatilor – la 224.612,62 lei.
Anul acesta, dupa cum ne-a precizat Gheorghe Rizea, director al Directiei de Integrare Europeana din cadrul Consiliului Judetean Prahova, a fost alocata suma de 2.756.000 lei. Insa, pana in prezent, au fost incheiate parteneriate doar cu un numar de 13 localitati: Alunis, Chiojdeanca, Cocorastii Mislii, Drajna, Gherghita, Gura Vitioarei, Jugureni, Posesti, Podenii Noi, Scorteni, Provita de Jos, Teisani si Tinosu, ceea ce inseamna o contributie de la bugetul judetului, de 846.000 lei. Dintre localitatile mentionate mai sus, doar in opt comune s-au finalizat lucrarile, reprezentantii primariilor trimitand la judet si copii de pe facturile eliberate de catre firmele care au executat lucrarile pentru decontarea cheltuielilor. In restul localitatilor – nu se stie daca lucrarile de la grupurile sanitare din scoli se vor finaliza pana la 15 septembrie.
Pana la sfarsitul anului au mai ramas de cheltuit 1.910.000 din bugetul CJ Prahova, iar localitatile ar trebui sa se grabeasca cu organizarea licitatiilor de contractare a lucrarilor, daca vor sa primeasca si banii pentru decontarea investitiilor.
Camelia NASTASE