Consiliul Local Sinaia a aprobat documentatia tehnico-economica referitoare la renovarea cladirii unei foste scoli de pe Strada Mihail Kogalniceanusi transformarea ei intr-un centru cultural international. Odata ce va fi amenajata, cladirea centrului va servi si drept casa de cultura a orasului si va gazdui, de asemenea, si biblioteca localitatii, ambele institutii functionand, in prezent, intr-un imobil de pe Strada Cuza Voda, care a fost revendicat de catre fostii proprietari si care va trebui retrocedat. Ramane de vazut in ce fel recompartimentarea cladirii fostei scoli va oferi suficient spatiu pentru adapostirea celor 47.000 de volume ale bibliotecii sinaiene – cea mai mare de pe Valea superioara a Prahovei – si daca, in noua incinta, va fi gasit loc si pentru amenajarea unei sali de lectura. Acest din urma proiect reprezinta un deziderat mai vechi al cititorilor si al bibliotecarilor din orasul Sinaia, dat fiind ca si in casa de pe Strada Cuza Voda spatiul restrans fusese o piedica in calea crearii unei sali de lectura. Mai mult, starea de degradare a acelei cladiri a facut ca o parte dintre carti sa fie conservate in conditii foarte proaste, fiind puse in incaperi igrasioase, cu peretii exfoliati, care nu erau incalzite aproape deloc pe perioada iernii.
Miscari suspecte ale… peretilor
Pana ca noul sediu al centrului cultural sa rasara pe ruinele fostei scoli, cativa dintre membrii Consiliului Local Sinaia au avut de facut o interpelare la adresa primarului Vlad Oprea. Astfel, ei au declarat ca au observat o agitatie suspecta in interiorul cladirii de pe Strada Mihail Kogalniceanu si au vrut sa stie daca lucrarile de amenajare a imobilului incepusera, cumva, inainte ca documentatia tehnico-economica sa fie aprobata de catre Consiliul Local. „Nicidecum, i-a contrazis Vlad Oprea. Este vorba despre inlaturarea unor compartimentari mai vechi, care n-aveau nici un rost, peretii despartitori fiind demontati de catre muncitorii Serviciului de Administrare a Orasului. Mai mult, au fost scoase sobele din incaperi, au fost desfacute toate instalatiile sanitare si a fost realizat un nou bransament electric, pe numele Primariei Sinaia”.
„Sunteti siguri ca lucrarile astea chiar au fost facute de catre Serviciul de Administrare a Orasului si nu de o firma privata? Pentru ca, daca realitatea sta asa cum spun unii dintre consilieri, nu e deloc in ordine”, a vrut sa stie Ion Dilirici, seful grupului PSD din Consiliul Local Sinaia. „Da, da, puteti merge la fata locului ca sa va convingeti”, a ramas pe pozitii primarul.
(I.S.)