Albastre – circulatie defectuoasa; cenusii – tulburari ginecologice

Hiperpigmentatia ce inconjoara ochiul poate fi cauzata de oboseala, poate fi secundara unei boli sau unui anumit tratament medicamentos, ori mostenita.
Dincolo de aspectul lor inestetic, cearcanele pot ascunde o alta afectiune, avand o sumedenie de cauze, nu numai lipsa odihnei. Astfel, cearcanele albastre anunta o circulatie proasta, cele rosii – un temperament sangvin, pe cand cele violet – ca trebuie acordata atentie inimii. Cearcanele cenusii anunta tulburari ginecologice, iar cele care bat inspre negru „vorbesc” despre o proasta functionare a intestinului. De cele mai multe ori, cearcanele de culoare maronie sunt ereditare.
Persoanele predispuse la incercanare trebuie sa evite fumatul si expunerea la soare, fara a folosi creme de protectie, pentru ca acesti doi factori accentueaza efectul inestetic al hiperpigmentatiei din jurul ochilor.
Cearcanele pot fi provocate si de sarcina, avand in vedere ca in aceasta perioada secretia de hormon melanostimulator creste. De asemenea, insuficienta ovariana, contraceptia si menopauza pot crea aceste efecte inestetice la nivelul fetei, cearcanele fiind asociate de multe ori si cu constipatia. Cearcanele nu sunt, asa cum se crede, efectul unei suferinte de rinichi sau ficat. Ele pot aparea ca urmare a unei suferinte temporale, netratate. Abia atunci ele sunt un semn de alarma. De asemenea, nu inseamna ca persoanele care se nasc cu tendinta de a face cearcane sufera de vreo afectiune cronica. Este, pur si simplu, o mostenire genetica, nu semnul unei boli.
Pentru a indeparta, macar partial, cearcanele se pot folosi creme decolorante, pe baza de acid azelaic si glicolic. De asemenea, pot fi utilizate la indicatia medicului creme exfoliante, cu acid retinoic 1% si acetat de vitamina A. Acidul retinoic poate fi administrat si injectabil, insa exista riscul de a irita pielea. Acest tip de tratament se face numai seara, deoarece este fotosensibil. Sunt indicate si produsele cu acid dicarboxilic, ce inhiba tironiaza (tratament timp de sase luni), si unguentele cu fenol, care au afect de depigmentare 3% (tratament timp de trei luni). In cazul in care este necesar acest lucru, trebuie administrate antipaludice de sinteza, care ofera fotoprotectie generala.