Infuziile de maghiran, ceaiurile de busuioc si baile fierbinti pot preveni instalarea unei raceli. La primele simptome de boala, este indicata o baie fierbinte, la care se adauga ulei de eucalipt, pin si lamaie, dizolvate mai intai in putin alcool. Durata baii este bine sa fie de 10-15 minute, iar dupa baie se recomanda odihna la caldura, in pat, vreme de o ora. Contraindicatii exista doar in cazul femeilor gravide sau al celor care sufera de varice, infectii ale pielii, hipertensiune, boli cardiace. In timp ce baile vor ajuta organismul sa transpire, diminuand febra, ceaiurile indulcite cu miere vor contribui la eliminarea toxinelor. Este recomandata si folosirea tincturilor sau a capsulelor de Echinacea Purpurica, cu rol in intarirea imunitatii. Tot pentru cresterea capacitatii de aparare se pot folosi produse precum Imunogrip sau Gripec. Nu este de neglijat nici efectul benefic al inhalatiilor cu uleiuri volatile ori al preparatelor care contin ulei de menta, eucalipt si pin. Alte remedii homeopate impotriva gripei sunt produsele de tipul Plantextrakt ori Oscillococcinum.

INFOMEDICA

Materialul genetic este de vina, in proportie de aproape 40%, pentru aparitia obezitatii, el putand influenta apetitul, felul in care organismul arde grasimile si modul in care sunt absorbite subtantele nutritive. Asta nu inseamna ca persoanele predispuse la obezitate nu pot controla factorii genetici. Cele mai bune metode sunt dieta si miscarea.
Meniurile trebuie sa fie echilibrate, sa contina alimente diverse si cat mai putine produse tip fast-food, paste, cartofi prajiti, dulciuri, acestea fiind de aproape doua ori mai bogate in calorii decat mancarurile gatite.
In nici un caz nu trebuie adoptate diete drastice. Infometarea poate duce, in final, la ingrasare. Daca nivelul de activitate fizica nu este suficient pentru arderea energiei acumulate in plus, grasimea ingerata va fi depozitata ca grasime corporala. Sunt eficiente macar 20-30 minute de sport pe zi.
Obezitatea apare cand echilibrul energetic are de suferit, adica numarul de calorii acumulate este mai mare decat energia cheltuita, si poate fi masurat, prin diverse mijloace, inclusiv indicele de masa corporala, calculat ca fiind raportul dintre numarul de kilograme si patratul inaltimii. Persoanele sanatoase au indicele de masa corporala intre 18.5 si 25, in timp ce la supraponderali se situeaza intre 25 si 30.
* Pagina realizata de Luiza RADULESCU PINTILIE, Graziella CHITU, Ana-Maria VALUTA