Pe firul portocaliu

– Alo, mai Ilie, mai Botos. Ce mai faci, mai baiatule ? Cum mai stai cu dosarele ?
– Sa traiti dom’ premier. Pai, pe Camatarii astia suntem gata sa-i potcovim, Guru e tinut sub observatie, in Suedia. Lupta anticoruptie e in toi…
– Mai baiatule, l-am sunat azi dimineata pe prietenul meu Dinu si mi-a spus guvernanta ca n-a dormit acasa peste noapte. Din intamplare, stii ceva de el ?
– Aaa, mi-am adus aminte. A zabovit putin pe la noi. L-am cercetat cu Petromidia si, cum se facuse tarziu, l-am retinut putintel. I-am gasit un patut bun, o celula frumoasa. Nu va faceti griji.
– Cum ? L-ati retinut pe Dinu, cel mai mare contribuabil autohton la bugetul de stat ? Sa stiti ca-mi fac griji pentru sarmanul de buget. Sa-mi faci o informare, ca nu vreau sa aflu situatia pe alte canale. Si sa aveti grija sa nu i se intample ceva priete… iiii domnului Patriciu. Botos, nu inchide, asculta-ma bine ! Baiatule, sa stii ca nu fac nici o presiune. Doar ma informez cu privire la domeniul petrolului. Nici macar imixtiune nu-i. Ai inteles ?
– Da, sa traiti !
– Bine, da-i bataie. Traiasca lupta anticoruptie. Ai grija cu… Hai noroc.
Tremurand de indignare, primul procuror isi cauta agenda. Litera A, apoi B. Ba…, Ba… Gaseste. Basescu Traian – presedinte. Formeaza numarul.
– Alo, sa traiti, domnule presedinte. Aaaa, saru’ mana doamna Elena. E pe-acolo domnul presedinte ? Dati-mi-l si mie la telefon. (…) Sa traiti domnu’ presedinte. Am o problema. Nici n-am apucat sa beau cafeaua azi dimineata si sa citesc ziarul la birou, ca domnu’ Calin s-a pornit sa faca presiuni pe mine, la telefon. Stiti dumneavoastra, cu treaba aia. Cu chestiunea discutata… Ce fac ? Sa-i dau inainte cu aplicarea legii ? In litera si spiritul ei ? Am inteles. Traiasca lupta anticoruptie.
Biroul din Cotroceni. Traian Basescu furios formeaza un numar de interior.
– Elena, fa-mi legatura cu Calin. Imediat. I-arat eu lui imixtiune… Alo, Tariceanule. Am inteles ca-ti bagi nasul unde nu-ti fierbe oala. (…) Ce informare, ma ? Sa n-aud.(…) Ce ma bag eu ? Ai uitat cine a castigat alegerile ? Nu ma lua pe mine cu corabia portocalie, cu protocolul Coalitiei. Ca nu tine ! (…) Cocos ? Ce legatura are Cocos ? Asta e un puisor. Poti sa faci ce vrei. Da’ cu Patriciu sa-ti vezi de treaba. Sa nu mai aud de la Ilie, ca-l mai suni.(…) Nu, nici macar de ziua lui. Te iert pentru sase luni de zile, da’ sa nu mai ridici glasul in fata mea (…) Ce? O sa ma sune americanii. Aaa, acolo nu-i imixtiune, e politica externa. Tu sa-ti vezi de treaba. Salut ! (Tariceanu inchide. Telefonul incepe sa pacane suspect, la urechea presedintelui) Bai, colonele de la SRI. Ce-i cu tiuitul asta ? S-a defectat aparatura de inregistrare ? Aaaa, tu esti Elena ? Ai ramas, din intamplare, pe fir ? Asta voiai sa ma intrebi ? Bine, adu-mi o cafea.
Daniel DIMACHE