Tehnologia ne face viata mai usoara prin noi metode de lucru, schimb de informatii si divertisment, dar tot ea ne poate afecta sanatatea. Care sunt riscurile la care ne expunem daca petrecem prea mult timp in fata calculatorului sau la televizor sau daca ascultam muzica in casti multe ore pe zi la volum maxim?
1. Sindromul privitului la calculator – Ochiul uman nu este adaptat pentru privitul intr-un singur punct in spatiu timp de ore in sir. Simptomele sunt: ochi obositi, iritatie, roseata, vedere incetosata si vedere dubla. Din fericire, aceasta nu este o conditie permanenta.
Recomandari pentru prevenirea sindromului privitului la computer:
* evitarea activitatii vizuale in general, prin pauze, dupa o ora de stat in fata calculatorului. Pauza ar trebui sa dureze 5-10 minute timp in care sa nu mai folosim vederea de aproape;
* luminozitatea monitorului trebuie reglata in functie de obisnuintele fiecarei persoane. Este indicat sa nu avem un exces de luminozitate, insa conteaza si gradul de toleranta al fiecarei persoane. Lumina ar trebui fixata astfel incat sa va simtiti bine in fata computerului. Nu exista studii care sa ateste ca purtarea ochelarilor cu antireflex sau pentru calculator ar imbunatati situatia;
* marirea fonturilor, astfel incat sa putem distinge cuvintele care apar pe monitor, plasandu-ne la o distanta mai mare de acesta;
* este important ca lumina sa nu bata de undeva din spate, ori din lateral, astfel incat sa lumineze monitorul;
* ideal ar fi ca monitorul sa se afle chiar in fata noastra, sa nu privim la el dintr-o parte. Daca privim dintr-o parte, distanta fata de cei doi ochi este putin diferita. In felul acesta un ochi face un efort mai mare si astfel apar dezechilibre.
2. Insomnie – Perioadele de lucru in fata monitorului la ore tarzii pot fi daunatoare. La fel se intampla si in cazul jocurilor. Un studiu a aratat ca un joc video care implica impuscaturi suprima nivelurile de melatonina, hormonul care este implicat in reglarea ciclurilor de somn si veghe. Un alt studiu a aratat ca adolescentii care s-au uitat la televizor trei sau mai multe ore pe zi au avut un risc mai ridicat pentru probleme de somn frecvente.
3. Leziuni datorate miscarilor repetitive – Miscarile mici si constante necesare pentru a manevra un mouse sau o tastatura pot irita tendoanele si te pot expune la riscuri pentru dureri la umar, antebrat sau mana. Stresul repetitiv poate afecta tot corpul, nu doar partea suprasolicitata, spune dr. Mary Barbe: “Celulele vatamate elibereaza substante numite citokine, care pot fi toxice pentru celulele nervoase si alte celule”.
4. Obezitate – Exista o relatie mult mai directa intre obezitate si un stil de viata digital si sedentar. Acum nu mai este vorba doar de privitul la televizor, petrecem mult timp si in fata calculatorului, la lucru sau acasa. Apoi, cand facem pauza, in loc sa iesim la o plimbare jucam un joc pe calculator. Mai mult de doua ore pe zi petrecute in fata unui ecran pot fi daunatoare, spune Jason Mendoza.
5. Probleme cu auzul – Chiar si atunci cand suntem afara luam diverse aparate electronice cu noi, iPod-uri sau alte playere digitale. E frumos sa te izolezi de vacarmul vietii moderne, dar daca asculti muzica la casti iti poti creste riscul pentru diferite probleme cu auzul. Robert E. Novak a descoperit ca multi tineri isi pierd capacitatea de a auzi frecvente inalte, o problema care apare de obicei la persoane in varsta.
Se recomanda o limita de expunere la zgomot de 85 decibeli, insa Novak spune ca oamenii, de obicei, asculta muzica in casti de la 85 la 110 decibeli. “Nu este vorba doar de nivelul de zgomot, este importanta si durata”, subliniaza el. Urechile noastre se pot recupera dupa un sunet de sirena, dar expunerea la zgomot puternic timp de mai multe ore in fiecare zi poate distruge permanent celulele din urechea interna.
6. Astm – Biroul tau elegant si high-tech poate fi o sursa de poluare a aerului. Unele modele de imprimante laser elibereaza particule invizibile in aer si aceste particule ultra-fine se pot depune adanc in plamani. Nu orice imprimanta este un pericol pentru sanatate. Intr-un studiu pe 62 de imprimante, 40% au emis particule, dar numai 17 imprimante au avut emisii ridicate.