N. Dumitrescu

Faptul că luna iulie a fost, în acest an, cu adevărat „luna lui Cuptor” în România – iar asta s-a simţit și în Prahova – a fost confirmat, recent, de către Administrația Națională de Meteorologie. Astfel, potrivit ANM, temperatura medie a lunii iulie 2022 a avut valori cuprinse între 7,4 °C – la stația meteorologică Vf. Omu și 26,1 °C, la Drobeta-Turnu Severin, abaterea temperaturii medii a aerului din luna iulie 2022 față de mediana intervalului de referință standard – 1991-2020 – fiind una pozitivă în toată țara, abateri mari, peste 2,0 °C, fiind înregistrate inclusiv pe areale din zona Munteniei. ”Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice din luna iulie 2022, se poate observa că regimul termic a fost cald în cea mai mare parte a țării. A fost foarte cald pe areale extinse din Muntenia, Oltenia, precum și pe areale restrânse din sudul Moldovei. În Banat, Crișana, în centrul și nord-vestul Transilvaniei, dar și în centrul și sudul Maramureșului, regimul termic a fost foarte cald și mai ales extrem de cald. Izolat, în zona montană înaltă, a fost foarte cald. Regimul termic s-a încadrat în limite normale doar în jumătatea estică a Deltei Dunării”, au precizat meteorologii cu privire la radiografia lunii trecute. Iar faptul că în luna iulie, în Muntenia, a fost foarte cald pe areale extinse, s-a confirmat și prin multitudinea de atenționări de caniculă ce au fost valabile și în Prahova. De altfel, luna trecută, zile la rând, în județ s-au înregistrat temperaturi care pe alocuri au depășit și 37 de grade C, inclusiv la Ploiești fiind instituite măsuri speciale pentru protejarea populației de efectele temperaturilor ridicate, mai mult decât atât, pe 20 iulie, înființarea unei celule de criză, la nivel guvernamental, pentru monitorizarea efectelor produse de temperaturile ridicate, a mobilizat și autoritățile județene și locale. Cert este că, și în continuare, vremea va fi la fel de caldă, iar asta se vede și din estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele două săptămâni. Concret, pentru zona Munteniei, din care face parte și Prahova, cei de la ANM susțin că până în jurul datei de 19 august vremea se va încălzi, astfel încât media maximelor de temperatură va ajunge să atingă aproximativ 36 de grade, iar a minimelor 18…20 de grade. Între 20 și 23 august, însă, se va răcori, maximele termice vor fi în medie de 29…32 de grade, iar minimele în medie de 17…19 grade. Ulterior, până la finalul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variații semnificative ale temperaturii aerului, iar probabilitatea mai mare pentru averse va fi în primele două zile de prognoză, precum și între 20 și 23 august a.c.
Pe de altă parte, conform meterologilor, chiar dacă abaterea cantității de precipitații din luna iulie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020), calculată în procente, a fost negativă în cea mai mare parte a țării, din această cauză fiind instalată și secetea pedologică, totuși, potrivit măsurătorilor, la două dintre stațiile meteo existente în Prahova s-au înregistrat cele mai mari cantități de precipitații prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de referinţă. Mai exact, cea mai mare valoare a cantității de precipitații din luna iulie a fost 198,6 mm, la stația meteorologică Sinaia Cota 1500, iar cea mai mare valoare a cantității de precipitații căzută în 24 de ore, tot din luna iulie, a fost de 72,6 mm, înregistrată la stația meteo Câmpina.
Referitor la temperaturile înregistrate luna trecută, faptul că iulie a fost cu adevărat „luna lui Cuptor” a fost confirmat recent și de către Organizația Meteorologică Mondială, care a anunțat că luna iulie 2022 a fost una dintre cele mai călduroase luni din istoria monitorizărilor. Realitate care a făcut ca reprezentanții organizației menționate să ceară liderilor mondiali ”să conștientizeze” valurile de căldură, precum cel cu care s-au confruntat și încă se confruntă țările europene, care vor deveni tot mai frecvente, din cauza schimbărilor climatice, și în următorii zeci de ani.