George Marin

„Vreau să jucăm urât și să scoatem maximum” – a declarat Nae Constantin că dorește să le ceară jucătorilor de acum înainte. Posibil să fi cerut acest lucru și în pregătirea meciului de la Mediaș. „Pentru că esteticul ține o zi-două după meci, dar punctele nu rămân la noi” – a completat tehnicianul petrolist.
Nimic de zis, jocul Petrolului a fost eficient – vezi victoria obținută, care a adus trei puncte importante – dar poate că exprimarea în teren nu a fost atât de urâtă cum a declarat Nae Constantin. Dacă ne gândim la totalitatea ocaziilor ivite în meci, de o parte și de alta însumate, da, meciul nu a fost chiar atât de spectaculos precum celelalte partide pe care Petrolul le-a disputat, socotind aici chiar și meciul pierdut fără drept de apel la Arad.Totuși, contraatacurile petroliste au avut o oarecare estetică, chiar și apărarea a dovedit o siguranță care nu a lăsat niciun moment impresia că se chinuie în a respinge atacurile adverse. Desigur, dacă ne amintim că s-au întâlnit două echipe abia revenite pe prima scenă fotbalistică a noastră, nu trebuia să existe mari așteptări în privința spectacolului. Punctele sunt mult mai importante în asemenea situații.
Marile ocazii se pot număra pe degete. Prima a apărut în dreptul Petrolului, când Grozav a preluat pe piept,pentru poziție viitoare, o diagonală din dreapta, de la Ivanovski, și a încercat „crosul”pe jos, din stânga careului mare (min. 12). Mingea, ușor blocată de Pițian, a fost prinsă de Brănescu în apropierea barei opuse. Imediat, Hofman a reluat peste poartă, cu stângul, din poziție centrală, de pe la 10 metri, la una din puținele nesincronizări în marcaj ale apărării imediate petroliste (min. 15). Ivanovski a fost blocat la marginea careului advers (min. 22), pentru ca, aproape instantaneu, Huja să recupereze balonul în apropierea tușei din stânga, pe la vreo 30 de metri în terenul advers, pe fondul atacului ploieștean. Tânărul româno-portughez a săltat ușor balonul peste piciorul lui Hofman, a centrat cu stângul, iar Grozav a venit doi pași în întâmpinarea balonului și a lovit cu capul. Traiectoria balonului a fost demnă de studiile balistice, bolta ducându-se în diagonală către bara interioară din stânga lui Brănescu și, de aici, în plasă (min. 23). Portarul clujenilor, cu tot plonjonul său disperat, a rămas cu ochii în soare și la propriu și la figurat. După gol, doar Chipciu a mai încercat ceva (min. 25, șut mult peste poartă).
Faza cu cea mai mare încărcătură s-a petrecut în prelungirile primei părți. La un corner al „studenților” izvorât dintr-o tratare mai ușoară a unei situații defensive, la marginea careului petrolist a avut loc o fază care se întâmplă cu sutele și la mijlocul terenului și nu întotdeauna arbitrii sancționează. Ispas a accentuat dramatic o împingere a lui Ivanovski (care și-a folosit mai degrabă umărul!) și Chivulete jr. a dictat penalti. Costreie, de la VAR, a dat ok-ul. Și l-o fi dat, în raportul său ulterior, și Savaniu? În fine, Bălan a tras mult pe lângă bara din stânga lui Vâlceanu, plecat în partea opusă, consfințind, astfel, un mitan clujean fără șut pe poartă.
Nu-i vorbă, că nici după pauză clujenii nu l-au deranjat prea tare pe Vâlceanu. Au avut obișnuitele zvâcniri ivite mai mult din muștruluiala de pauză, de la vestiare: Purece (min. 47, alături), Bălan (min. 51, și el a trimis alături), din nou Purece (min. 57, șut peste poartă) și o fază colectivă, singura bine lucrată de clujeni, dejucată de Pașov (min. 63). Jocul a curs mai departe cu Petrolul ajungând mai rar la poarta adversă și cu Universitatea căutând golul,dar lovindu-se de foarte bine organizata defensivă ploieșteană, care a respins clar tentativele de atac ale unei echipe adverse care a părut din ce în ce mai confuză pe măsura trecerii timpului. Abia la final au mai ajuns clujenii la poarta ploieșteană, când Pițian a reluat pe lângă poartă (min.90). Emoțiile cauzate de această ultimă acțiune clujeană ar fi putut fi eliminate dacă Tucaliuc (min. 88 – după o recuperare a lui Ivanovski) sau Dumitriu (min. 89) ar fi concretizat contraatacurile petroliste.
Este demn de remarcat, încă o dată, omogenitatea echipei și disciplina tactică, despre care scriam și anterior că ar putea fi un factor care să aducă succese. Totuși, din această omogenitate, au ieșit câteva vârfuri: Tamaș, pentru tot ce face pe teren, Huja, pentru contribuția de la faza golului și nu numai, Pașov, mai bun decât în evoluțiile anterioare, Takayuki, desemnat jucătorul meciului „la mustață” în fața lui Tamaș (vedeți mâine „radiografia”), Ivanovski, pentru vigoarea cu care joacă, și nu în ultimul rând, Gicu Grozav, pentru aparițiile sale în fața porții și pentru rezolvările pe care le găsește. Asta nu înseamnă că au merite mai mici ceilalți jucători. De remarcat este și ardoarea cu care au luptat „lupii”, susținuți de o galerie vivace. Totuși, pe lângă victorie, Petrolul a pățit și o pedeapsă cu efect în viitor, Nae Constantin fiind eliminat de Chivulete, după încheierea primului mitan. Sperăm ca inevitabila suspendare să țină doar un joc ( cu Rapid, acasă, sâmbătă, ora 21:45), nu mai multe.

Universitatea Cluj – Petrolul 52 Ploiești 0-1 (0-1)
Stadion: Gaz Metan, Mediaș. Spectatori: 600.
A marcat: Grozav (23).
Universitatea: Brănescu – Baravykas (66 Roberto Romeo), Pițian, Ispas, Pîrvulescu (77 Briceag) – RomarioPires, I. Filip (77 Boiciuc), Purece (66 ElyFernandes) – Hofman (46 Haită), Ad. Bălan, Chipciu. Rezerve neutilizate: Gorcea – Bic, Moraru, Hlistei. Antrenor: Eric Linkar.
Petrolul: Vâlceanu – Meijers, Tamaș, Huja – Pașov, Seto (86 Dumitriu), Jair, Țicu – Cioiu (70 Tucaliuc), Ivanovski (86 Măzărache), G. Grozav (77 Cebotaru). Rezerve neutilizate: Moroz – Olaru, Borța, Velisar, Bratu. Antrenor: Nicolae Constantin.
Avertismente: Chipciu (53), Pițian (77) / Ivanovski (45+1), Țicu (55), Meijers (67), Vâlceanu (90).
Au arbitrat: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti) – Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava), Andrei Constantinescu (București).Rezervă: Iuliana Elena Demetrescu (Râmnicu Vâlcea).
VAR / AVAR: Sorin Costreie (Buftea) /Mihai Marica (Bistrița).
Observatori: Marcel Savaniu (Satu Mare) – arbitraj, Marcel Vasile (București) – organizare.
Jucătorul meciului: Takayuki Seto.