N.D.

În perioada 16 -17 iunie a.c., Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează, la sediul său din Vălenii de Munte, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice cu titlul ”Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească”. Evenimentul se află anul acesta la cea de-a XVI-a ediție, deschiderea oficială fiind programată, astăzi, 16 iunie a.c., la ora 11.00. Potrivit organizatorilor, manifestarea științifică, la care vor participa istorici și specialiști din rețeaua muzeală națională, marchează împlinirea a 151 de ani de la nașterea savantului Nicolae Iorga și rememorează rolul și locul personalităților cultural-istorice românești a căror activitate este reflectată în muzeele memoriale. Astfel, timp de două zile, muzeografi din toată ţara prezenți la Vălenii de Munte îşi vor susţine lucrările de cercetare şi studiile în casa marelui savant Nicolae Iorga, invitați de onoare fiind prof. univ. dr. Georgeta Filitti, prof. univ. dr. Ioan Opriş şi dr. Mihai Stan, personalităţi de seamă ale istoriei şi culturii naţionale.
De asemenea, astăzi vor fi vernisate și două importante expoziţii temporare: la ora 12.00, cea intitulată ”Nicolae Iorga – Patrimoniu inedit din «Colecţia Iorga – Pippidi»”, organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie al României, iar la ora 16.00 – expoziția ”Memoria chipului”, organizată în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I”. În ceea ce privește prima expoziție, prin intermediul acesteia este omagiat marele savant Nicolae Iorga (1871-1940), ocazie cu care sunt puse în valoare obiecte din Colecția „Iorga-Pippidi” care au fost donate Muzeului Național de Istorie a României de către prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, unele fiind expuse pentru prima dată.
Astfel, vor putea fi admirate documente de familie, corespondență, insigne, brevete și decorații, precum insigna comemorativă a Corpului 2 Polonez Kaniow, Ordinul Legiunea Onoare în grad de Comandor primit în 1919, Marea Cruce a ordinului Orania-Nassau primită de marele istoric de la regina Wilhelmina a Olandei în 1937, diploma Academiei din Atena prin care Nicolae Iorga este ales membru străin pentru „Știință și virtute” din 25 martie 1933, dar și unul dintre planurile Universității Populare din Văleni, proiectul Căminului etc. Expoziția menționată va fi deschisă publicului între lunile iunie-septembrie 2022, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.