V. Stoica

Memorandumul de înțelegere semnat ieri – în prezența ministrului Economiei, Florin Spătaru, și a ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu – între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense este primul pas pentru viitoarea colaborare între Electromecanica Ploiești și Raytheon pentru fabricarea în România de rachete interceptoare SkyCeptor. La eveniment au mai fost prezenți Wesley D. Kremer, președintele companiei americane Raytheon, precum și reprezentanți ai Romarm și Electromecanica S.A.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat: „România va deveni prima ţară care ar putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian şi antirachetă Patriot produs de Raytheon Missiles & Defense o divizie a Raytheon Technologies. Mă aştept ca în cel mai scurt timp să avem o colaborare funcţională, un parcurs pe termen lung şi o strategie pe dezvoltare a celor două companii care să vină în sprijinul strategiei de apărare a României, dar și în sprijinul poziţionării României ca un furnizor strategic în Europa şi în mediul internaţional de echipament militar. (…) Producţia înseamnă şi investiţii din partea română şi ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica şi directorul general al Romarm e că Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilităţi, astfel încât România să se poziţioneze atât la nivel naţional, cât şi la nivel european ca un furnizor stabil şi ca un furnizor de încredere în acest domeniu”.


Și Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, s-a declarat bucuros să participe la eveniment, în calitate de beneficiar al noii tehnologii militare ce ar urma să fie produsă la Electromecanica Crângu lui Bot: „Sunt bucuros că Electromecanica Ploieşti este un partener şi poate fi un partener pentru un atât de important jucător pe piaţa mondială a apărării. Raytheon Technologies este pentru Ministerul Apărării Naţionale un partener foarte important, avem foarte multe proiecte de achiziţii, avem colaborări excepţionale cu unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa industriei de apărare mondiale”, a declarat Vasile Dîncu.
Preşedintele companiei americane Raytheon, Wesley D. Kremer, s-a arătat optimist în ceea ce priveste semnarea memorandumului de înțelegere cu partea română, declarând că parafarea acestui document „înseamnă mai mult decât un angajament de afaceri, reprezintă începutul unui parteneriat pe termen lung între noi toţi, reprezintă o relaţie de cooperare consolidată cu industria românească, construită deja pe o fundaţie existentă şi un parteneriat puternic cu Guvernul României în domeniul apărării”.
La eveniment au participat și parlamentari prahoveni. Rodica Paraschiv, deputat PSD de Prahova, a apreciat că memorandumul semnat între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. Ploiești și Raytheon Missiles & Defense pentru producerea rachetelor interceptoare SkyCeptor este încă un pas pentru redresarea industriei de apărare a României: „După ce, săptămâna trecută, am participat, la UM Plopeni, la testarea pentru omologare a muniției perforant-termobarice, astăzi (n.n. – ieri) am fost prezentă la semnarea documentului care înseamnă începerea unei colaborări de lungă durată între firma americană Raytheon Missiles & Defense și Electromecanica Ploiești. Prezența domnilor miniștri Florin Spătaru – Economie și Vasile Dâncu – Apărare Națională arată importanța acestui memorandum de înțelegere pentru România”, a mai precizat parlamentarul social-democrat prahovean.
Și parlamentarul social-democrat de Prahova Bogdan Toader a fost prezent la semnarea memorandumului de înțelegere între partea română și cea americană: „Am participat, în această dimineață (n.n. ieri), la semnarea – în prezența ministrului Economiei, Florin Spătaru, și a ministrului Apărării Naționale, Vasile Dâncu – a unui memorandum de înțelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. Ploiești și Raytheon Missiles & Defense, din Statele Unite ale Americii. Este primul pas în colaborarea dintre Electromecanica Ploiești și Raytheon, pentru fabricarea în România, lângă Ploiești, de rachete interceptoare SkyCeptor”, a menționat și deputatul Bogdan Toader, după evenimentul care a avut loc la Electromecanica Ploiești.