V. Stoica

De la începutul pandemiei, de când au devenit obligatorii măștile de protecție, la fiecare colț de stradă, în spațiile publice, în parcuri sunt aruncate, după purtare, nenumărate astfel de dispozitive medicale. Orașul Sinaia a găsit soluția pentru colectarea măștilor de unică folosință, prin implementarea unui proiect în premieră la nivel național, prin care se estimează că aproximativ o jumătate de milion de măști nu vor mai ajunge în mediul înconjurător, ci vor fi arse.
Astfel, potrivit reprezentanților autorității locale, Sinaia este prima localitate din România care colectează măștile de unică folosință rezultate în urmă pandemiei de COVID-19 la nivel de oraș, cu o rețea strategică de locații pentru colectare, pusă la dispoziție de autoritățile locale. După colectare, acestea sunt eliminate din mediu și valorificate energetic în cadrul proiectului „Aruncă în siguranță”, inițiat de organizația neguvernamentală „Orașul Meu, Culorile Mele”, cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Sinaia.
Cutiile de colectare a măștilor sunt amplasate în 13 locații din Sinaia, precum Primăria, Muzeul Peleș, Cazinoul Sinaia, Muzeul Știrbey, dar și unități de învățământ, precum Colegiul Mihai Cantacuzino, urmând că numărul locațiilor să fie extins pe parcursul acestui an. În momentul de față, pe lângă Sinaia, colectarea maștilor de unică folosință este disponibilă în 147 de magazine Kaufland din 85 de orașe din țară.
„Ne bucurăm să fim primul oraș din România care se alătură acestui proiect atât de util pentru sănătatea oamenilor, cât și pentru mediul înconjurător. Sinaia este una dintre cele mai populare stațiuni din România, ceea ce înseamnă că acum, în perioada pandemiei, este generată o cantitate uriaşă de deșeuri de plastic. Până acum, aceste măști ajungeau la gunoi sau direct în natură, fiind o sursă majoră de poluare. Sperăm ca atât turiștii, cât și locuitorii din Sinaia să arunce în siguranță și în număr cât mai mare aceste măști în locurile special amenajate din oraș” declara Vlad Oprea, primarul Orașului Sinaia.
„Estimăm că aproximativ jumătate de milion de măști vor putea fi colectate anul acesta în orașul Sinaia. De altfel, de la începutul campaniei, în martie anul trecut, organizația noastră a reușit să colecteze peste 1 milion de măști, care astfel nu au mai devenit o sursă de poluare pentru mediul înconjurător și un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor. După colectare măștile sunt valorificate pentru a produce energie reducând astfel impactul asupra mediului”, declară și Lestat Monroe din cadrul organizației „Orașul Meu, Culorile Mele”.
Pot fi colectate patru tipuri de maști: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2, numite și N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical. Nu vor putea fi colectate măști din material textil, confecționate acasă sau alte articole de protecție, deșeuri periculoase (ascuțite, inflamabile, reactive, corozive, toxice, infectate sau patogene), deșeuri medicale, baterii, recipiente sub presiune sau sticlă spartă.