O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat oameni de ştiinţă, potrivit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres. ”Din păcate, am detectat o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira cu prilejul unei conferinţă de presă online. Varianta B.1.1.529 prezintă un număr ”extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta.
Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept ”preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia. Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă. ”Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii”, a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud într-un comunicat. Africa de Sud a solicitat pentru vineri o întâlnire de urgenţă cu un grup de lucru care se ocupă de evoluţia virusului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a discuta despre noua variantă. În acest moment, specialiştii nu sunt siguri de eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva acestei forme de virus. Apariţia noii variante este fără îndoială la originea creşterii ”exponenţiale” a contaminărilor din ultimele săptămâni, potrivit ministrul Sănătăţii din Africa de Sud, Joe Phaahla, prezent la conferinţa de presă. Alte cazuri au fost semnalate în ţara vecină Botswana şi în Hong Kong, la o persoană care a revenit dintr-o călătorie în Africa de Sud.
Africa de Sud, care se teme de izbucnirea unui nou val de infectări cu noul coronavirus până la sfârşitul anului, este în mod oficial ţara cea mai afectată de pandemie de pe continentul african, înregistrând peste 2,9 milioane de cazuri şi peste 89.600 de decese.
La nivel global, pandemia este dominată în prezent de propagarea variantei Delta, extrem de contagioasă, detectată iniţial în India.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe înţelepte
Articolul următorEvenimente