Nicoleta Dumitrescu

S-a crezut, pe vreme de pandemie, că România nu o să mai treacă prin tragedii înregistrate la secţiile ATI, ca urmare a supraîncărcării, așa cum s-a crezut că nu vor mai fi înregistrate decese din rândul celor internaţi în aceste secţii, din cauza focului. Dar nu a fost să fie! După mai bine de un an de luptă cu coronavirușii, în spitalele din România încă se mai moare din cauza incendiilor la secţiile ATI. Ieri, la Spitalul de boli infecţioase de la Constanţa a fost activat planul roșu de intervenţie, fiind înregistrate şapte decese.
A fost nevoie de alte victime omenești ca să se realizeze că sistemul sanitar din România este bolnav de-a binelea, valurile succesive ale pandemiei nearătând altceva decât că, dincolo de clădiri vechi și aparatură neperformantă, personalul medical a fost cel care a reușit să menţină pe linia de plutire ”corăbiile” multor spitale care demult timp erau sortite scufundării.
Ieri, șeful statului a ţinut să spună că, urmare a tragediei înregistrate la Constanţa, ”statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetăţenii”, cerându-le premierului și ministrului interimar de la Sănătate ”să ia toate măsurile necesare” și să facă ”tot ce este posibil” pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din ţară. Și a mai spus ceva președintele ţării: că modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă!
Dincolo de durerea unui asemenea eveniment extrem de trist, dureroasă este însă și constatarea ca atare, care vine numai după ce se întâmplă noi tragedii. De ce oare, de la nivel prezidenţial, nu s-a pornit cu programul ”România sănătoasă?” Fiindcă România nu poate să fie educată, așa cum se vrea de la nivel prezidenţial, dacă România nu este, în primul rând, sănătoasă! Oare nu se știa că sistemul sanitar este mult rămas în urmă, că actualele spitale funcţionează în clădiri vechi în care circuitele medicale cu greu pot fi respectate și că se merge pe improvizaţii? Oare nu se știa că spitalele noi sunt doar pe hârtie, hârtii care sunt scoase din sertare o dată la patru ani, când sunt alegeri parlamentare? Ba da! Se știa foarte bine, iar asta știu inclusiv politicienii!
Încă din această vară se cunoştea că vine valul patru al pandemiei, dar, după cum s-a văzut, politicienilor, mai ales acelora de la putere, nu le-a păsat. Ca și când ar fi fost totul în regulă, ca și când spitalele ar fi fost boboc, politicienii, abandonând pandemia, au dus o altfel de luptă. Au dus lupta puterii și lupta pentru funcţii de conducere, ca și când doar asta conta. Au arătat, dincolo de tot și de toate, că tot ce este posibil se poate pune în practică dacă se vrea, pentru partid și în numele partidului.
Ieri seară, în turul al doilea al alegerilor interne, cei de la USR PLUS urmau să anunţe numele celui care le va fi lider în următorii ani, asta după ce, în urmă cu o săptămână, 5000 de liberali, reuniţi în Capitală, care era și ea „roșie” din cauza numărului mare de persoane infectate, l-au scos pe tușă pe Ludovic Orban, promovându-l ca președinte de partid pe actualul premier Florin Cîţu. Se știa că e pandemie? Se știa că spitalele, la propriu, ar trebui internate la ATI? Evident că da, numai că, așa cum se întâmplă la prima ninsoare, autorităţile sunt prinse, evident, nepregătite! Pentru a câta oară? Nici că mai contează!