Inițial, târnosirea era programată pentru ziua de luni

Violeta Stoica

Preafericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii Verbila, din comuna Iordăcheanu, să aibă loc duminică, pe 26 septembrie. Inițial, târnosirea lăcașului de cult fusese anunțată pentru ziua de luni, 27 septembrie, însă reprezentanții Mănăstirii Verbila au anunțat modificarea datei în care va avea loc evenimentul religios.
Va fi o sărbătoare de căpătâi a întregii comunități, în special pentru că ultimul moment de sfințire în parohia respectivă a avut loc în anul 1805! “Ne vor fi alături oameni dragi familiei noastre creștine: părinți, restauratori, ctitori, ostenitori, prieteni şi enoriași ai Mănăstirii Verbila, a căror prezență va transforma acest eveniment într-unul plin de emoție, și cărora le mulțumim din suflet!”, este mesajul transmis de Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, din Vărbila, comuna Iordăcheanu.
Lucrările de de restaurare şi punere în valoare a Ansamblului Medieval al fostei Mănăstiri Verbila din comuna Iordăcheanu s-au realizat cu fonduri nerambursabile obţinute prin programul Regio – Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Parohia Verbila, în calitate de beneficiar, a semnat în luna septembrie 2009 contractul de finanţare pentru proiectul „Restaurare şi punere în valoare a Ansamblului Medieval al fostei Mănăstiri Verbila”. Valoarea totală a contractului a fost de 8.427.337,13 lei, din care valoarea eligibilă a proiectului – de 6.795.621 de lei, Consiliul Județean Prahova contribuind, la vremea derulării restaurării, cu 2% din valoarea totală, reprezentând cofinanțarea proiectului.
Unul dintre cele mai vechi aşezăminte religioase, ansamblul fostei Mănăstiri Verbila, înscris în lista monumentelor istorice ale judeţului Prahova, se află la circa 20 de km depărtare față de municipiul Ploieşti, în satul Vărbila, comuna Iordăcheanu. Mănăstirea, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este atestată documentar la începutul secolului al XVI-lea și face parte din categoria monumentelor istorice grupa A, de valoare naţională şi universală.