• Parlamentarii PNL nu vor participa, în schimb cei social-democraţi şi-au anunţat prezenţa • Guvernul sesizează CCR

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost convocat pentru astăzi , la ora 16,00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură intitulate „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”, potrivit Agerpres.
Plenul a fost convocat de către preşedinţii celor două Camere, Anca Dragu şi Ludovic Orban.
„În conformitate cu art. 14 alin.(1) şi având în vedere prevederile art. 94 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului convoacă plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în data de joi, 9 septembrie 2021, ora 16,00”, se arată în decizia semnată de preşedinţii Camerelor.
În document se aminteşte că, la data de 3 septembrie 2021, s-a înregistrat la cabinetul preşedintelui Senatului şi la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor moţiunea de cenzură intitulată „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!” şi se precizează că Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.
Decizia mai invocă o serie de decizii ale Curţii Constituţionale care permit convocarea plenului reunit.
Tabăra Cîțu din PNL se repliază după ce Ludovic Orban a convocat plenul Parlamentului pentru moțiunea USR-PLUS și AUR. Într-o ședință a conducerii partidului pe care susținătorii premierului au convocat-o ieri s-a decis ca parlamentarii PNL să nu participe la sedință până nu se verifică legalitatea saemnăturilor. Anunțul a fost făcut chiar de Florin Cîțu.De asemenea, Guvernul va sesiza Curtea Constituțională.
„Vă anunţ că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pentru conflic juridic între Guvern şi Parlamentul României. Există dubii şi în modul în care au fost depuse aceste semnături a doua oară”, a spus premierul.
Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că deputaţii şi senatorii social-democraţi vor participa la şedinţa de plen reunit convocată pentru astăzi, la ora 16,00.
În cazul în care va fi convocată din nou şedinţa Birourilor permanente reunite pentru a se stabili ordinea de zi a şedinţei de plen comun, cel mai probabil PSD nu va participa.
„La BPR, simpla prezenţă fără vot sau abţinerea înseamnă vot contra şi PSD nu vrea să se implice în conflictul alianţei eşuate. Deci cel mai probabil nu vom participa”, a menţionat Romaşcanu.