Violeta Stoica

Una dintre cele mai ample acțiuni din ultima perioadă, de căutare a unei persoane rătăcite pe munte, a avut un final care pune serios problema sancționării celor care apelează la serviciile Salvamont din România și, ulterior, se pierd în ceață. Nu pe munte, ci spre casele lor, în timp ce pe trasee se mobilizează forțe importante pentru căutare.
Ultimul caz este cel finalizat ieri când, după trei zile de căutări pe trasee montane din Bucegi, salvamontiștii prahoveni au avut surpriza să afle că individul pe care l-au căutat zeci de ore, zi și noapte, se afla la domiciliul său. Mai mult decât atât, anterior, se făcuse și un apel public pentru obținerea de informații de la persoanele care îl cunosc pe cel căutat, astfel încât să se ia decizii în cunoștință de cauză. Ieri dimineață, cu o mobilizare impresionantă de forțe, s-au reluat căutările tânărului de 36 de ani rătăcit pe traseul Piciorul Pietrei Arse. La acțiunea de ieri au luat parte 18 salvamontiști din cadrul formațiilor Salvamont Prahova, Sinaia și Bușteni, șase pompieri și trei jandarmi.
Deși toată România știa că echipele Salvamont Prahova și Salvamont Sinaia îl caută în disperare pe traseul Piatra Arsă -Poiana Stânii, bărbatul de 36 de ani se întorsese acasă și nu a dat niciun semn de viață că este în siguranță și că a ajuns la domiciliu.
Astăzi, cu puțin înainte de prânz, după trei zile de căutări, atât pe timp de zi, cât și de noapte, salvamontiștii, jandarmii și pompierii care au plecat din nou în căutarea rătăcitului din Bucegi au aflat cu stupoare că bărbatul de 36 de ani se afla bine-mersi acasă. „La trei zile de la apelul de urgență lansat de cel cu probleme, după un efort deosebit a zeci de salvatori, după resurse umane, materiale și financiare consumate, abia acum cel dispărut a binevoit să își pornescă telefonul și astfel să aflăm ca el se află bine mersi, la domiciliu. Noi nu mai putem spune nimic, astfel de situații depășesc capacitatea noastră de înțelegere…”, este mesajul transmis de salvamontiști, la aflarea veștii că individul pe care l-au căutat din răsputeri era la domiciliu.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Prahova, Daniel Chirvase, a declarat că jandarmii nu au acționat în urma unui apel la 112, ci la solicitarea Salvamont, pentru a veni în sprijinul echipelor de căutare. “Momentan nu cunoaștem identitatea persoanei, drept pentru care nu putem preciza dacă se va aplica o sancțiune în acest caz”, a precizat reprezentantul IJJ Prahova.
Este a doua situație de acest gen din ultima lună. Pe 27 iulie, salvamontiștii au fost alertați că un turist ceh s-a pierdut pe munte, în zona Brânei Caraimanului. Toată noaptea de 27 spre 28 iulie l-au căutat salvatorii montani, iar dimineață, acțiunile au continuat și cu ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General al Aviației din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În acest caz, după atâta desfășurare de forțe, cehul a fost găsit de către polițiști, în Gara Brașov.
Sunt cazuri strigătoare la cer, care pun problema sancționării drastice a persoanelor care alertează forțe impresionante de căutare și mai apoi nu anunță că au ajuns în siguranță la domiciliu sau la baza muntelui, precum și a celor care nu respectă indicațiile salvamontiștilor privind alertele meteo sau necesitatea echipamentului adecvat și a alegerii traseelor în funcție de condiția fizică.