N. Dumitrescu

Anul acesta, și în piețele din Ploiești, dar și din alte localități ale județului, vor putea fi văzute la tarabe, inclusiv în perioada sezonului rece, legume proaspete, crescute și coapte în solar de către legumicultorii prahoveni, și nu aduse de peste mări și țări, care nu au niciun gust. Acest lucru se datorează extinderii programului prin care legumicultorii sunt sprijiniți să-și valorifice producția și în perioada de extrasezon – o premieră la nivel național. Este vorba despre Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate, respectiv de ardei gras și/sau ardei lung, castraveți, tomate și vinete, care se aplică pe întreg teritoriul României, termenul limită pentru depunerea cererilor în vederea acordării sprijinului financiar fiind 20 iulie a.c. De menționat că 2021 este primul an în care programul guvernamental ”Tomate în spații protejate” a fost extins și pentru alte legume, cele considerate a fi și cele mai căutate de către români, inclusiv iarna, iar potrivit conducerii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova au fost destui legumicultori prahoveni care au ținut să se înscrie în acest program. Astfel, în total, la nivel de județ au fost înregistrate 663 de solicitări (pentru o suprafață totală de cultivare a legumelor în solar de 66,38 hectare), pe primul loc fiind solicitările pentru susținerea producției de castraveți – 408 de cereri, pentru ardei – 98 de cereri, pentru tomate – 91, iar pentru vinete – 66. Cele mai multe cereri de acordare a sprijinului financiar au fost înregistrate din localitățile Balta Doamnei, Gherghița, Olari, Râfov și Puchenii Mari, zone care sunt recunoscute ca fiind principalul ”bazin legumicol” al județului. De altfel, și cele mai multe cereri – 650 – venite din partea legumicultorilor din zonele menționate au fost înregistrate la sediul APIA de la Ploiești, în timp ce la sediile centrelor de la Urlați și Câmpina a fost înregistrată doar câte o singură solicitare. ”Conform legislației în vigoare, după etapa de primire a cererilor, în vederea stabilirii eligibilității acestora, APIA realizează controale administrative pentru un procent de 100% din cererile depuse. Conform HG nr. 651/ 2021, pentru verificarea schemei de ajutor de minimis, după depunerea notificării cu 10 zile calendaristice înainte de începerea valorificării producției, APIA efectuează verificări pe teren privind existența suprafețelor și a culturilor declarate, iar reprezentanții Direcțiilor Agricole Județene realizează evaluarea producției de legume înainte de recoltare. Valorificarea producției se va efectua în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie 2021, iar documentele care atestă valorificarea producției și registrul de evidență a tratamentelor vizat de către autoritatea fitosanitară vor fi depuse până la data de 3 decembrie 2021, inclusiv”, ne-au menționat reprezentanții APIA Prahova. Potrivit acestora, în urma realizării controalelor pe teren, datele se introduc în sistemul informatic al APIA și, în funcție de datele operate și verificate în aplicația informatică, sistemul calculează automat pentru fiecare beneficiar atât suma la care are dreptul solicitantul având în vedere ajutoarele de minimis încasate, cât și suma cuvenită, cu respectarea principalelor condiții prevăzute de legislația în vigoare privind acordarea ajutoarelor de minimis. Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/ cultură/ 1.000 mp/ beneficiar este de 2.000 euro și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2020.