Primarii vor putea să-și apere comunitatea de pericol

Ieri, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor. „Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, potrivit Hotnews. „Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.
Totodată, actul normativ aprobat astăzi (n.n. – ieri) asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică”, a anunțat pe Facebook, Tanczos Barna.
La briefingul de presă, premierul Florin Cîțu a spus că în circa un an de zile ar urma să fie implementată și o strategie pe termen lung pentru controlul populației de urși.
„În ședința de Guvern am transmis dincolo de acest act normativ nevoia unei strategii prin care să controlăm populația de urși. Această Ordonanță este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control a populației de urși pe termen lung și înțeleg de la domnul secretar de stat că avem deja un proiect și am putea avea această strategie implementată și cu măsuri în cel mult 1 an de zile”, a declarat premierul Florin Cîțu.