De astăzi, administrarea serului anti Covid-19 se poate face şi la cabinetele medicilor de familie

 

Potrivit informațiilor transmise prin intermediul Instituției Prefectului Prahova, de la debutul campaniei de vaccinare în județul nostru – sfârșitul anului 2020 – peste 70.000 de persoane au fost imunizate în Prahova și cu a doua doză de vaccin, de astăzi, administrarea serului anti Covid-19 putând să se facă și la cabinetele medicilor de familie.
Conform informațiilor furnizate ieri de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, până în a doua zi de Paște – 3 mai, în județul Prahova au ajuns 201.489 doze de vaccin anti SARS-CoV-2, dintre care 156.669 doze Pfizer/BioNTech, 22.620 produse de compania Moderna și 22.200 de doze AstraZeneca. Dintre acestea, până ieri la ora 13.00 au fost administrate 193.678 doze. Totodată, potrivit datelor oficiale, 70.417 de persoane au fost imunizate, în județul nostru, și cu cea de-a doua doză de vaccin (rapelul). În momentul de față, în județ sunt amenajate 30 de centre de vaccinare, dar de astăzi, 4 iunie, administrarea serului anti Covid-19 se poate face și la cabinetele medicilor de familie. Primii 79 de medici de familie dintre cei 339 din județ au încheiat deja contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Prahova pentru derularea integrală a procesului de vaccinare în cabinetele proprii. Conform contractului, medicii de medicină primară vor asigura, contra-cost, informarea, programarea la vaccinare, administrarea vaccinului conform schemei complete de imunizare în cabinetul propriu, monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse pentru pesoanele aflate pe listele proprii sau pentru persoanele care nu au medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii în termen de maximum 20 de zile de la demararea fiecărei etape de vaccinare.
Pe de altă parte, la o recentă videoconferință, de la sfârșitul lunii aprilie, prefectul Cristian Ionescu i-a prezentat ministrului Afacerilor Interne și demersurile
făcute către agenții economici, prin intermediul Camerei de Comerț și Industrie Prahova și a patronatelor, pentru identificarea și amenajarea unor spații de imunizare pentru angajați, deocamdată cinci companii din județ fiind în discuții pentru realizarea centrelor proprii de vaccinare. De asemenea, prefectul a mai anunțat că a solicitat primăriilor din mediul urban identificarea de spații potrivite pentru amenajarea unor centre drive through. Nu în ultimul rând, prefectul mai așteptă din partea primăriilor și liste cu persoanele care vor să se vaccineze, în special cele nedeplasabile, pentru a se putea acționa cu echipele mobile, astfel încât să fie imunizate cât mai multe persoane împotriva Sars Cov 2.
Reamintim faptul că modalitățile de programare pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 sunt: prin medicul de familie; individual, în platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro; la numărul unic 021.414.44.25; prin direcțiile de asistență socială; prin aparținător – maximum 9 persoane – pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro. Persoanele interesate să se vaccineze cu Vaxzevria (AstraZeneca) o pot face fără programare prealabilă, în baza actului de identitate. Dar înainte de a se prezenta la centrele care dispun de astfel de fluxuri, acestea trebuie să se intereseze de disponibilitatea locurilor și să nu aibă simptome asociate COVID-19.