Florin Tănăsescu

 

Au curs lacrimi pe reţelele de socializare de-au udat ecranele monitoarelor şi-ale telefoanelor mobile!
Şi nu era vorba despre un „Yankeu la curtea Regelui Arthur”, unde totul este bine când se termină cu bine, ci despre un austriac care l-a împuşcat pe bietul urs cu acelaşi nume!

Nu vrem să fim cinici, dar o astfel de stare emoţională dusă până la extrem, asimilând – tot pe reţelele de socializare – pe bietul urs cu însăşi „omorârea” ţării, parcă este prea mult!
Mult prea mult!
Repetăm, nu vrem să fim cinici. Dar, întrebăm: dacă animalul rănea sau omora un om, tot aşa boceam?
Altă nedumerire: ne văităm că ies urşii la drumul mare pe Valea Prahovei. Că intră în grădini, că dau iama la stâni! Şi întrebăm autorităţile: De ce nu se intervine? De ce sunt doar relocaţi şi un pic „răriţi” ? N-am scris împuşcaţi, nefiind de acord cu un astfel de sport!
Ne războim cu primăriile, cu ocoalele silvice, cu agenţiile judeţene pentru vânătoare şi pescuit sportiv, întrebând de ce angajaţii acestora stau cu mâinile în sân şi nu iau măsurile de rigoare? De ce nu sunt împuşcaţi nu numai urşii, ci şi mistreţii care dau năvală pe tarlalele cu porumb?
Pe de altă parte, vărsăm lacrimi pentru Arthur! Fiindcă, vezi Doamne, s-a dus pe apa austriecilor, după păduri, şi bietul urs. Reacţionăm la isteria colectivă, nimic mai mult, nimic mai puţin. După aia, ne cuminţim. A, şi mai e ceva: dacă ursul era împuşcat/braconat de un român? Tot asta era „emoţía colectivă”? Ne cam îndoim.
Nu vrem să părem cinici, dar dacă era vorba despre un râs carpatin? În România mai trăiesc aproximativ o mie de exemplare, vânătoarea acestora fiind interzisă!
Deci, haideţi să ne hotărâm! Cu cine ţinem? Cu ursu’, cu râsu’ sau cu plânsu’?
Ţinem cu ursu’? În regulă! Atunci, să nu ne mai văităm că, mai nou, nu doar în staţiunile de pe Valea Prahovei ies la drumul mare, ci şi mai la deal.
În urmă cu două-trei săptămâni, un astfel de exemplar a fost filmat în comuna Sângeru. Potrivit mai multor locuitori din comunele de pe Valea Cricovului, s-au înmulţit urşii şi pe-acolo.
Zilele trecute, Primăria din Gornet Cricov atenţiona: „ANUNŢ IMPORTANT/ Pe raza comunei Gornet Cricov, în zona de deal, în punctul „Boba”, lucrătorii AJVPS Prahova ne-au semnalat prezenţa unui URS.
În vederea evitării unor situaţii periculoase rugăm cetăţenii comunei să nu se deplaseze în zona de deal a localităţii”.
Nu mai intrăm în alte detalii. Doar tragem concluzia: ce bine că Prinţul din Levant a fost omorât de mistreţul cu colţi de argint! Păi, nu?
Rămâne întrebarea: Cu cine ţinem? Cu ursu’, cu râsu’ sau cu plânsu’?