Florin Tănăsescu

 

La orice oră din zi şi din noapte, noi, cei care suntem interesaţi de transportul pe Apa Sâmbetei a ceea ce înseamnă balast din ţară, anunţăm scoaterea la licitaţie a următoarelor bunuri mobile:

1. Caractere. Persoanele interesate pot depune cereri pentru adjudecarea lor. Preţ de pornire: 0 (zero) lei, fiindcă nimeni nu mai dă doi bani pe aşa ceva. Doar proştii! Or, Naţia are nevoie de „băieţi deştepţi”.
2. Sentimente. Dacă nu ştiţi ce înseamnă, luaţi DEX-ul şi căutaţi la litera „S”! Apoi, prezentaţi-vă direct la ghişeu, pe malul stâng al Apei Sâmbetei. Completaţi o cerere care începe cu: „Eu vreau să cumpăr ce nu prea mai există”.
2.a. În cazul în care mai sunt persoane sensibile în ţară – ştim că există, dar nu ştim cum rezistă – este bine să participe la licitaţie prin interpuşi. Nu avem chef de lacrimi. Şi-aşa Apa Sâmbetei s-a umflat, iar viitura e mare. Viitura, nu Viitorul Naţiei. Preţ de pornire: Vă dăm noi bani, numai scăpaţi-ne de aşa ceva! Plătim, asigurăm şi transportul la domiciliul clientului.
3. Bun-simţ. Este drept, se găseşte mai rar. Unii au vrut să-l declare specie pe cale de dispariţie. Alţii să-l protejeze printr-un OUG. Până la urmă, s-a stabilit: să-l apere cei care îl au. Preţ de pornire nu există. Preţ de revenire la ceea ce a însemnat aşa ceva? Ne îndoim că există.
4. Respect. Este o formă fără fond. Înlocuieşte cu succes ipocrizia. Se foloseşte în următoarele împrejurări:
4.a. Dacă vreţi să vă puneţi bine cu şeful. În astfel de cazuri se utilizează expresia: „Cu tot respectul pentru dumneavoastră şi soţia dumneavoastră”.
4.b. În situaţia în care superiorul dumneavoastră are şi amantă, susuraţi-i: „Respect şi pentru domşoara secretară!”.
4.c. După ce nu mai sunteţi faţă în faţă cu şeful, înjuraţi-l cât puteţi. Nu vă costă nimic.
Preţ de pornire în cazul punctelor 4.a. şi 4.b.: Negociem, băieţi, că nu-i totul gratis în ţara asta. Mai ales când la mijloc sunt interese!
La orice oră din zi şi din noapte, noi, cei care suntem interesaţi de scufundarea ţării, facem următoarea menţiune în ceea ce priveşte bunurile imobile: E doar unul. Aparţine Naţiei. Este inalienabil, deci nu se vinde. Este Apa Sâmbetei.
Detalii suplimentare, la părinţii/ bunicii voştri. Cine îi mai are.