Depăşirea ratei de trei cazuri la mie şi intrarea în scenariul roşu nu înseamnă, însă, carantină!

 

Violeta Stoica

Datele oficiale făcute publice de autoritățile județene arată că Ploieștiul a intrat, ieri, în scenariul roșu, odată cu depășirea pragului de trei cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Cu toate acestea, deciziile privind instituirea de noi măsuri vor fi luate în cadrul ședinței de la finalul săptămânii a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova.
Trebuie menționat însă că intrarea în scenariul roșu nu implică și carantinarea municipiului Ploiești, ci doar reguli suplimentare. De altfel, pentru că mâine este ultima zi de școală, unitățile de învățământ de pe raza orașului nu vor fi afectate de creșterea incidenței cazurilor de Covid-19.
Practic, ieri, Ploieștiul a fost a zecea localitate din Prahova care a trecut pragul dintre scenariul galben și scenariul roșu. Alte două orașe prahovene – Băicoi (3,87) și Sinaia (3,86) – sunt de câteva zile în aceeași situație. Și comunele Păulești, Vadu Săpat, Adunați, Olari, Apostolache, Poiana Câmpina și Plopu se aflau ieri tot în scenariul roșu, cea mai mare problemă fiind la Păulești, unde rata de infectare ajunsese la 5,21 la mie.
194 de noi cazuri de infectare au fost raportate ieri de Direcția de Sănătate Publică. Pe de altă parte, a crescut considerabil numărul persoanelor infectate cu SARS Cov-2 care s-au internat în spital. Conform informațiilor oficiale, 409 paturi din totalul de locuri (458) destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în Prahova, erau ieri ocupate, iar la Terapie Intensivă, toate cele 28 de locuri au fost raportate ca fiind ocupate. Incidența cumulată a cazurilor active (din ultimele 14 zile) din județ, calculată la 1000 de locuitori, se situa ieri la nivelul de 2,09.