Ieri, Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății au publicat în Monitorul Oficial nr. 358 din 8 aprilie, noutăţile privind regulile impuse pentru cluburile sportive în pandemie. Cea mai importantă modificare, una de mult aşteptată, este aceea că miniștrii Eduard Novak, respectiv Vlad Voiculescu au semnat un ordin comun prin care testele rapide COVID-19 vor putea fi folosite de sportivi în competițiile interne.
Acestea erau solicitate de Federația Română de Fotbal pentru ca echipele să-și reducă din cheltuielile cu testările PCR împotriva noului coronavirus, obligatorii la două săptămâni. Testele rapide costă mult mai puțin față de celelalte (aproximativ 300 de lei bucata, în medie, faţă de maximum 50 de lei, în cazul celor rapide), iar acest lucru va permite și competițiilor de amatori, precum campionatele de Liga a 4-a, să-și reia activitatea, acolo unde există un minim de buget şi organizare.
Ordinul comun va permite folosirea testelor rapide bazate pe detecția de antigen pentru sportivi, aceştia urmând să efectueze un astfel de test rapid la fiecare 7 zile!
”Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, și Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au semnat ordinul comun care va permite folosirea testelor rapide bazate pe detecția de antigen pentru sportivi.
Ordinul comun nr. 197/462/2021 urmează să fie publicat cu celeritate în Monitorul Oficial al României, Partea I, intrând în vigoare la data publicării sale.
Prin semnarea acestui ordin, Ministerul Tineretului și Sportului se aliniază la reglementările în materie ale Ministerului Sănătății, făcând activitatea sportivă mai accesibilă, inclusiv pentru amatori, și ușurând presiunea financiară care genera constrângeri și dificultăți în lumea sportului”, a anunțat MTS pe pagina sa de Facebook.
Pe cale de consecinţă, după ce, ieri, a apărut acest ordin în Monitorul Oficial, astăzi este aşteptat, din partea federaţiei Române de Fotbal, un nou protocol medical, valabil din momentul de faţă, care să cuprindă şi procedurile “updatate” cu aceste noi dispoziţii. Foarte important va fi cine îşi poate asuma responsabilitatea efectuării acestor teste rapide şi ce se întâmplă cu echipele care au cazuri de teste “incerte” sau “pozitive”.
Asociaţia Judeţeană de Fotbal Prahova va participa, în această după-amiază, la o întâlnire “online” cu federaţia Română de Fotbal pe tema acestui nou protocol medical, urmând ca, săptămâna viitoare, cel mai târziu marţi, să convoace echipele din judeţ la discuţii pe tema reluării întrecerilor.