N. Dumitrescu

 

La nivelul județului Prahova, deschiderea noilor centre de vaccinare a adus ceva modificări în procesul de vaccinare împotriva Covid-19, în sensul că acum s-a mai redus perioada de așteptare în cazul acelora care doresc să se imunizeze, fiind înregistrate inclusiv locuri disponibile. Astfel, ieri dimineață, la ora 9.30, potrivit datelor comunicate în timp real prin intermediul hărții interactive a centrelor de vaccinare, în Prahova existau 3.056 de locuri disponibile la vaccinare, cele mai multe fiind pentru AstraZeneca – peste 1.630, urmat de cel produs de Moderna – peste 1.370, cele mai puține locuri fiind înregistrate pentru vaccinul de la Pfizer – 56. Trei ore mai târziu, adică la ora 12.30, situația menționată se modificase, în sensul că mai erau disponibile 2.956 de locuri, dintre care la AstraZeneca – 1.626 de locuri, Moderna – 1.322 de locuri, iar pentru Pfizer doar opt locuri libere, pentru ca, la ora 13.45, deja să nu mai fie niciun loc disponibil pentru administrarea acestui tip de ser. Pe de altă parte, tot ieri s-au înregistrat diferențe vizibile și în ceea ce privește numărul persoanelor înscrise în Prahova pe listele de așteptare. Astfel, dacă la ora 9.30 erau 8.867 de persoane, la ora 12.30 pe această listă figurau 8.322 de persoane în așteptarea administrării serului anti Covid-19, cele mai multe pentru Pfizer, urmat de Moderna, în dreptul administrării serului de la AstraZeneca figurând zero persoane în așteptare în ambele intervale orare menționate. De altfel, de vinerea trecută, vaccinarea cu acest tip de ser este la liber, așa că nu mai este nevoie de nicio programare în vederea administrării.
În prezent, în județ sunt deschise pentru vaccinarea populației generale 29 de centre cu un total de 39 de fluxuri, în 21 de localități. Dintre fluxurile de administrare a serurilor, cele mai multe – 27 – sunt pentru vaccinul Pfizer, șapte sunt pentru Moderna, iar cinci pentru Vaxzevria (AstraZeneca). Ultimele trei centre – cu câte un flux de administrare a vaccinului Pfizer – s-au deschis, începând cu data de 20 aprilie – la Ciorani, Bărcănești și Vărbilău.

 

Potrivit datelor prezentate în timp real prin intermediul hărții interactive a centrelor de vaccinare de la nivel național, în Prahova, la ora 13.45 figurau pe lista de așteptare 8.335 de persoane, dintre care 7.123 de persoane pentru administrarea vaccinului de la Pfizer, pentru cel de la Moderna 1.212 persoane, iar pentru AstraZencea – nicio persoană. Pe de altă parte, la ora menționată erau înregistrate 2.937 de locuri disponibile în vederea administrării celor trei tipuri de vaccin, dintre care pentru Moderna 1.314 de locuri, pentru AstraZeneca – 1.623 de locuri, iar pentru cel de la Pfizer niciun loc. Conform datelor transmise oficial de către Instituția Prefectului Prahova, în prezent, în județul nostru sunt deschise pentru imunizarea populației generale, împotriva coronavirusului, 29 de centre cu un total de 39 de fluxuri, în 21 de unități administrativ-teritoriale. Și anume: Ploiești: Sala de sport de la Colegiul Național ”A. I. Cuza”- 4 fluxuri Pfizer; fostul Liceu Ludovic Mrazek – 4 fluxuri Pfizer; Baza Logistică Valahia – un flux Pfizer; Spitalul Municipal (Schuller) – un flux Pfizer, Centrul Medical Mediurg – 3 fluxuri Astra Zeneca; Spitalul de Pediatrie – un flux Moderna; Câmpina, Casa Tineretului – două fluxuri Pfizer, Spitalul de Psihiatrie Voila – două fluxuri Pfizer; Breaza, Sala de Sport a Liceului ”Aurel Vlaicu” – un flux Pfizer; Băicoi, Sala de Sport Tineretului – un flux Pfizer; Sinaia, Școala Gimnazială ”George Enescu” – un fux Pfizer și un altul pentru Moderna; Urlați, Casa de Cultură – un flux Pfizer; Bărcănești, Centrul cultural ”Mihai Viteazul”– un flux Pfizer; Berceni, Căminul Cultural din Corlătești – un flux Pfizer; Brebu, Căminul Cultural- un flux Pfizer; Brazi, Sala de Sport din Brazii de Sus – un flux Pfizer; Ciorani, Centrul cultural ”Dromihete” – un flux Pfizer; Filipeștii de Pădure, Sala de Festivități a Clubului din satul Mineru – un flux Pfizer; Măneciu, Sala Multifuncțională a Școlii Gimnaziale din Măneciu Pământeni – două fluxuri Pfizer; Vărbilău, Căminul cultural – un flux Pfizer; Valea Călugărească, Sala de Sport – un flux AstraZeneca; Florești, Căminul Cultural din Călinești – un flux AstraZeneca; Bucov, Sala de Sport – un flux Moderna; Bușteni, Centrul Cultural ”Aurel Stroe” – un flux Moderna; Mizil, Sala de Sport – un flux Moderna; Păulești, Sala Multifuncțională – un flux Moderna; Plopeni, Cantina Centrului de Plasament – un flux Moderna.
Reamintim că, din data de 19 aprilie a.c., în patru dintre centrele menționate unde se administra inițial serul produs de AstraZenca, respectiv la Păulești, Mizil, Bușteni și Sinaia, s-a aprobat înlocuirea cu cel de la Moderna, din cauza reticenței populației în a primi acest tip de ser. De altfel, acum două zile, primarul din Sinaia anunța faptul că, în perioada 15 februarie – 19 aprilie 2021, în centrul de vaccinare din acest oraș s-au prezentat 5.423 de persoane, fluxul Pfizer de vaccinare crescând de la 72 persoane/zi la 84 persoane/zi, noul flux de vaccinare cu serul Moderna având o capacitate de vaccinare de 96 persoane/zi, în prezent capacitatea totală de vaccinare a centrului amenajat la Școala Gimnazială ”George Enescu” fiind de 180 persoane/zi față de 120 persoane/zi, cât era inițial. Nu în ultimul rând, la centrul menționat continuă rapelurile cu serul Astra Zeneca pentru sinăieni și persoanele din zone limitrofe, iar persoanele din alte localități vor fi redirecționate către alte centre.

Peste 64.000 de persoane au efectuat şi rapelul

Conform informațiilor furnizate ieri de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, până în prezent, în județul Prahova au ajuns 176.603 doze de vaccin anti SARS-CoV-2, dintre care 135.783 doze Pfizer/BioNTech, 20.220 produse de compania Moderna și 20.600 de doze AstraZeneca. Dintre acestea, până ieri la ora 13.00 fuseseră administrate 160.721 de doze, cu mențiunea că 64.108 de persoane au fost imunizate, în județul nostru, și cu cea de-a doua doză de vaccin – rapelul. Stocul disponibil, ieri, era de 14.373 de doze vaccin. De la debutul vaccinării și până în prezent, au fost înregistrate 125 doze „pierdute“ din diverse motive, și 34 de reacții adverse post imunizare. Modalitățile de programare pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 sunt: prin medicul de familie; individual, în platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro; la numărul unic 021.414.44.25; prin direcțiile de asistență socială; prin aparținător (maximum 9 persoane) pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro.

Centrele mobile de vaccinare ale MApN, gata de acţiune

Conform unui comunicat de presă transmis ieri de către Ministerul Apărării Naționale, cele 20 de centre mobile de vaccinare aflate în coordonarea Direcției medicale a MApN au început să acționeze, începând de ieri, 21 aprilie, în sprijinul autorităților locale, în localități izolate sau greu accesibile, la propunerea și solicitarea Direcțiilor de sănătate publică județene, conform instrucțiunilor Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Echipele vaccinatoare sunt formate din personal medico-sanitar din cadrul MApN – medici și asistenți medicali – și paramedici din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, în funcție de numărul de beneficiari și capacitatea spațiului de vaccinare amenajat în localitate. Centrele mobile de vaccinare sunt organizate în containere asigurate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, iar echipele mobile își desfășoară activitatea în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și asigură, la nevoie, vaccinarea persoanelor nedeplasabile la domiciliu. Conform MApN, echipele și centrele mobile sunt arondate spitalelor militare și vor acționa pe raza mai multor județe. Astfel, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” va acționa pentru județele Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Prahova.