George Marin

Titular după multă vreme în tricoul Petrolului, Arnăutu a ajuns direct sub incidența aparatului nostru cu… ”raze Pix”, la meciul cu Gloria Buzău, încheiat cu scorul de 1-1. Atacantul petrolist a înregistrat cifre onorabile, dacă este să privim comparativ tabelul cu ceea ce am mai văzut și publicat. Cam la fiecare două minute, Arnăutu a jucat mingea. Dacă punem la socoteală și mingile necâștigate în dispute cu adversari, media lui duce cu gândul spre ceva spectaculos. Dar, cifrele ascund și anumite aspecte care nu se văd decât pe teren. Să descifrăm câte ceva!
Multe din pasele contabilizate, Arnăutu le-a făcut atunci când el a participat la combinații, cu mai mult sau cu mai puțin succes. A doua variantă s-a întâmplat, din nefericire, mult mai des, în tabel figurând opt asemenea nereușite. Ilustrativă este situația din minutul 35, singura în care Arnăutu a ieșit în evidență – pozitiv spun, și veți vedea mai jos de ce accentuez – în primul mitan. A primit mingea de la Buhăescu – acesta, activ ca întotdeauna, dar fără reușite – a pierdut-o pe la 30 de metri de buturile adverse, a recuperat-o, a încercat o pătrundere, pentru ca să sfârșească totul cu o pasă greșită pe care a vrut să o adreseze lui Bărboianu. Arnăutu ar fi putut fi un servant excelent pentru Buhăescu, dacă i-ar fi pasat acestuia (pasă medie, înspre înainte, în tabel) în dreapta direcției de alergare, nu spre stânga, pe partea păzită de un buzoian cu care Buhăescu alerga umăr la umăr și care i-a barat calea jucătorului nostru (min. 20). Că a mai greșit o minge stopând dezvoltarea unui potențial contraatac, hai să spunem că nu se încălzise. Era minutul 5. Tot referitor la baloanele jucate, trebuie să spunem că multe dintre mingile disputate , dar necâștigate, s-au întâmplat în zone neutre ale terenului, nu pe acolo pe unde ar fi trebuit să se lupte un atacant. A câștigat o minge dintr-o degajare direct de la Avram atunci când nu a avut adversar prin preajmă (min. 84). Driblingurile au fost efectuate în afara careului advers. Pătrunderea spre poartă deja am descris-o. Șutul la poartă marcat în tabel este o lovitură cu capul, peste poartă, dar trimisă fără tărie (min. 8). Apoi, tot restul meciului, poarta nu a mai existat pentru acest atacant! Atunci când ocazia i s-a ivit pe neașteptate, cu mingea găsindu-l întâmplător în apropierea careului mic, fără marcaj, el a fost inert, fără reacție (min. 84).Câți atacanți ar fi marcat în asemenea situație? Destui, credeți-mă! Nu i se pot imputa alte două momente cu mingea ajunsă la el din ricoșeu, în minutul 10, unde nu a avut ce face, și în minutul 90+2, când a preferat pasa înapoi către Saim în locul unei alte soluții mai viguroase. Deși, la acest al doilea și ultim moment al său din meci…
Tot pe seama încă neîncălzirii lui Arnăutu punem susținerea foarte lentă și îndepărtată a lui Buhăescu, pornit în acțiune rapidă spre poarta buzoiană, pe stânga terenului (min. 3). Dar, cum situația s-a repetat și după pauză (min. 56), decizia de a analiza mai atent și pozițiile pe care Arnăutu le-a avut în teren în raport cu realizările sale merită să aibă o expunere mai largă în materialul de față, nu doar rămasă la stadiul de „amintit în treacăt”. El a început meciul ca atacant în stânga, într-o formulă 1-4-4-2, dar a schimbat relativ des poziția cu colegul său de linie, Buhăescu. Atacant fiind, Arnăutu a participat și la fazele petrecute în careul petrolist, înregistrând chiar o degajare a balonului(min. 58), la un corner al Gloriei. Arnăutu a dovedit că experiența căpătată de-a lungul sezoanelor petrecute pe teren îl ajută în poziționare. Deși… Se poate trece peste poziționarea la faza în care, în loc să se retragă mai adânc spre terenul propriu pentru a bloca efectiv centrul terenului, ocupând o zonă mare nepopulată, a venit să îl atace pe Balgiu din lateral și dinspre poarta adversă, mijlocașul Gloriei neavând mari probleme în a continua acțiunea buzoienilor (min. 20). Dar cu greu pot trece peste situația din minutul 56, care a avut și o continuare dincolo de susținerea lentă a acțiunii, despre care deja am amintit. Vajushi a venit în sprijinul lui Buhăescu, au combinat împreună, și albanezul a centrat. Stoian, portarul buzoian a intervenit, dar Arnăutu nu a schițat nici măcar un gest în a ataca balonul spre colțul scurt, spre direcția spre care a fost trimis. Măcar o încercare, măcar o schiță de încercare…
Și mai greu pot trece peste situațiile ivite la fazele fixe. Și mă voi referi la fazele ivite în careul petrolist, pentru că dincolo… La primele situații de acest gen, Arnăutu l-a avut în grijă pe cel mai înalt om al oaspeților, fundașul central Vîrtej. Prima dată, Arnăutu a fost lipit de Vîrtej ca timbrul de scrisoare (min. 11). Mingea a avut alt traseu, nu spre cei doi. La următoarele acțiuni de acest fel, Arnăutu a stat mai departe de adversarul pomenit, chiar aflându-se în spatele lui la lovitura liberă a buzoienilor, un corner scurt – șansa a fost că Vîrtej a lovit mingea greșit (min 45+1) – mergând până când, de data aceasta în careul buzoian, nici nu a mai sărit cu Vîrtej (min. 89), într-o situație în care egalarea trebuia căutată asiduu. A ieșit un corner, în urma căruia Ekollo a lovit, cu capul, alături. Dar, cea mai importantă situație s-a întâmplat în minutul 38, când Arnăutu nu l-a mai luat în marcaj pe Vîrtej, ci s-a așezat în linia de apărare formată chiar pe linia care marchează limita suprafeței de pedeapsă, linia de șapte-opt coechipieri care așteptau centrarea din lovitură liberă. Ei bine, tocmai Vîrtej a marcat la această fază!
După ce am lămurit și câte ceva din enigmele poziționării, să ne gândim un pic și la consumul energetic. Cum nu am un instrument cu care să cuantific energia depusă pe teren de un jucător sau altul, pentru a putea înțelege cifrele din tabel în strânsă legătură cu pozițiile din teren – și cu realizările sau nerealizările, desigur – m-am gândit că mult mai bine ar fi de făcut o echivalență cu clasele energetice, ceva aidoma acelor etichete pe care le vedeți afișate pe aparatele electrocasnice. Afirm că prestației de sâmbătă a lui Arnăutu i se poate afișa clasa „E”. De la economico-speculativ. Aceasta este clasificarea actualizată, conform cu dispozițiile Guvernului, ale Uniunii Europene, sau indiferent ale cui o fi ele. După cum poate ați aflat, codificarea s-a schimbat, oficial, recent. Pe vechea clasificare, aceea care mergea de pe la „C” până la „A+++”, echivalentul acestui „E” acordat era clasa „A”. De la alibi.

R 1 R 2 Total
Total mingi jucate                                                    18 30 48
Pase scurte (înainte, lateral, înapoi)                          6 (1, 3, 2) 9 (1, 3, 5) 15 (2, 6, 7)
Pase medii (înainte, lateral, Înapoi)                           2 (2, 0, 0) 3 (3, 0, 0) 5 (5, 0, 0)
Pase lungi (înainte, lateral, înapoi)                            0 0 0
Pase greșite                                                            3 1 4
Mingi pierdute                                                         3 1 4
Mingi disputate (câștigate / necâștigate)                    5 (1 / 4) 9 (2, 7) 14 (3 / 11)
Intercepții                                                               0 2 2
Recuperări                                                              1 0 1
Respingeri, degajări                                                 0 2 2
Driblinguri (reușite / nereușite)                                 2 (1 / 1) 4 (3 / 1) 6 (4 / 2)
Șut (cadrat)                                                            1 (0) 0 1 (0)
Fault efectuat / suferit                                             0 / 0 1 / 3 1 / 3
Lovituri libere executate / cornere / centrări              1 / 0 / 0 0 / 0 / 0 1 / 0 / 0
Ofsaid                                                                    1 0 1

Octavian Grigore: „Am încercat să jucăm cu două vârfuri, ca să venim să punem presiune pe fundașii centrali, să venim un pic mai ofensivi, să împingem liniile și să ne creăm mai multe ocazii de gol. Ceea ce s-a întâmplat o bună parte din timp. După care, d in cauza uzurii, din cauza stării fizice pe care unii dintre jucători o au, nu am reușit să mai avem același ritm. Suntem într-o perioadă în care obiectivul nu a fost îndeplinit. Obiectivul era calificarea în play-off și toate astea s-au regăsit în activitatea lor de zi cu zi, plus randamentul pe care îl au la joc. Însă, îmbucurător este că nu au renunțat, că au jucat până la capăt și am reușit să înscriem pe final de joc și să luăm un punct”.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe înțelepte
Articolul următorEvenimente