George Marin

În al doilea tur preliminar al categoriei 75 de kilograme din cadrul Campionatului Mondial pentru Tineret, boxerul ploieștean Iulian Dumitrescu a cedat în fața lituanianului Aleksandr Trofimcuk.
După un prim rund în care a început lupta bine, plasând câteva lovituri cu dreapta la corp și lucrând bine cu stânga de întâmpinare, Dumitrescu s-a văzut pus în defensivă de un boxer păstrat „la cutie” până în acel moment, unul care, în același timp, începuse să se blocheze mai bine decât o făcuse în timpul scurs de la primul gong. Dumitrescu a încheiat rundul cu o foarte bună lovitură cu stânga, câștigând rundul cu 10:9, în unanimitate.
Rundul secund a debutat cu un atac foarte puternic al lituanianului, acesta știindu-se în dezavantaj. Dumitrescu a ripostat cu dificultate, lăsându-se dominat. În loc să își „plimbe” adversarul prin ring și să profite de alonja sa, a practicat un box de aproape, convenabil adversarului, mai rapid și mai precis în acest stil de luptă. Spre finalul rundului Trofimcuk părea obosit, totuși nu a încetat atacurile. Patru arbitri-judecători au acordat rundul lituanianului (10:9), doar cel din Kazahstan l-a văzut câștigător al celor trei minute pe român. Întâmplător sau nu, boxerul reprezentând Kazahstanul se afla pe aceeași parte de tablou cu boxerii aflați în această dispută.
Ultimul rund a aparținut clar lituanianului, care nu a contenit atacurile. Dumitrescu s-a luptat, nimic de zis, dar a continuat în același stil. Decizia finală, poate judecată și după ultimele 15 secunde dominate clar de Trofimcuk, a fost în defavoarea sportivului nostru, cu 2:3.
Astfel, și al doilea reprezentant al Ploieștiului a părăsit competiția, dar rămâne cu satisfacția că a produs, împreună cu adversarul său, una din cele mai frumoase dispute văzute, până în acest moment, pe cele două ringuri instalate la Kielce, în Polonia. Alți români și românce continuă competiția. La finalul întrecerilor vom reveni cu o apreciere globală a evoluției întregii delegații care a reprezentat România.
Pentru că am pomenit de dispute frumoase, semnalez evoluția unui boxer care mi-a atras atenția: cubanezul Jadier Herrera Montero, de la categoria 60 de kilograme. De urmărit! Și, cu siguranță, vor mai fi și alții.