Violeta Stoica

 

Sfârșitul de săptămână a început de ieri pe pârtiile de pe Valea Prahovei, unde iubitorii sporturilor de iarnă s-au înghesuit, din nou, la instalațiile de transport pe cablu, în special la telescaunul care urcă în Valea Soarelui din Sinaia (foto).
Sute de oameni au stat unul lângă altul, cot la cot, în ciuda îndemnurilor făcute de către reprezentanții domeniului schiabil la distanțare și la purtarea măștii de protecție. În tot acest timp, Sinaia a ajuns la un grad de infectare de 3,32 la mia de locuitori, fiind unul dintre cele două orașe prahovene (alături de Băicoi) intrate în scenariul roșu.
Pe de altă parte, însă, riscul producerii de avalanșe a crescut considerabil pe văile de abrupt din masivele Bucegi, Baiului și Ciucaș, adică în toate zonele montane cele mai frecventate de turiști în județul Prahova.
Persoanele care doresc să ajungă astăzi pe Valea Prahovei trebuie să știe că inclusiv în traficul rutier de pe DN1 sau de pe DN1A (pentru cei care utilizează această cale de acces spre Brașov), dar și pe alte artere rutiere din zonele turistice și pe traseele de acces către aceste zone, peste 80 de poliţişti de la Rutieră vor acţiona pentru menţinerea fluenţei şi prevenirea producerii de evenimente rutiere.

Apropierea finalului sezonului schiabil adună, în acest weekend, mii de turiști în zonele de munte ale județului Prahova, iar unul dintre cele mai căutate domenii schiabile – cel din Sinaia – va fi cu siguranță arhiplin de schiori, skateboarderi sau pur și simplu de oameni în căutarea relaxării pe vârf de munte.
Încă de ieri, domeniul schiabil din Sinaia a fost luat cu asalt, pentru că aici zăpada este în stare bună, datorită altitudinii la care se află pârtiile. Cu toate acestea, însă, ieri Pârtia Nouă din Sinaia a fost închisă, din cauza temperaturilor ridicate care au uzat stratul de zăpadă.


Tot încălzirea vremii poate să conducă la producerea de avalanșe în masivele montane din județul Prahova, salvamontișii atenționând asupra pericolului ridicat, de gradul 4, în Munții Bucegi, Baiului și Ciucaș.
Pe văile de abrupt, unde din cauza viscolului acumulările de zăpadă sunt majore, riscul de avalanșă este și mai mare, de gradul 5, potrivit Salvamont Prahova.
“Oricât de pregătiți ați fi sau de ce echipamente performante dispuneți, vă rugăm să nu abordați traseele turistice închise în sezonul de iarnă, văile de abrupt sau schiatul off-piste. Lista traseelor turistice din județul Prahova care sunt închise o puteți găsi pe www.salvamontprahova.ro. Prognoza meteo anunță pentru următoarele zile o încălzire accentuată, crescând astfel riscul ca stratul superior de zăpadă, având o coeziune slabă, să plece cu ușurință la supraîncărcari. Nu vă riscați în mod inutil viața! Pentru turiștii care doresc să efectueze drumeții în această perioadă, vă recomandăm câteva trasee ce pot fi parcurse în siguranță: Sinaia – Poiana Stânii, Bușteni – Cascada Urlătoarea, Azuga – Cabana Susai, Cheia – Muntele Roșu”, este recomandarea salvamontiștilor prahoveni pentru iubitorii de drumeții.

Sub supraveghere de final de săptămână

Peste 420 de reprezentanți ai forțelor de ordine – polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab”, dar și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, precum și specialiști din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, ai Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, din cadrul Direcției de Sănatate Publică Prahova și din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Prahova, vor acționa zilele acestea pe Valea Prahovei, pentru verificarea măsurilor impuse prin legislația specifică stării de alertă, într-o acțiune comună pentru prevenirea răspândirii COVID-19.